Венецианската комисия подкрепя конституционните промени в България

3165
Венецианската комисия подкрепя конституционните промени в България
Снимка: БГНЕС

Очаквам становището на Венецианската комисия да консолидира волята и да даде смелост на народните представители в работата по реформата на съдебната власт за изграждане на независим съд и ефективна прокуратура, работеща при условията на демократична отчетност.

Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов по време на заседанието на Венецианската комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа, предаде БГНЕС.

Министърът участва в днешното пленарно заседание на комисията, на което бе гласувано становище по проектозакона за промени в Конституцията на България в главата за съдебната власт. Становището подкрепя предложените промени и препоръчва те да не спират дотук. Пълният текст на документа ще бъде публикуван утре на сайта на Венецианската комисия, съобщиха от МП.

В изказването си по време на заседанието министър Христо Иванов благодари на комисията за нейния ангажимент да подпомогне с експертиза усилията на България за съдебна реформа. Той оцени становището на комисията като една ценна концептуална рамка за продължаване на реформата, която ще окуражи българския парламент за още по-радикална реформа, с оглед на това, че в него се препоръчва продължаване и задълбочаване на промените, предвидени в Конституцията и доразвити в Закона за съдебната власт.

На 22 юли 2015 г. председателят на Народното събрание Цецка Цачева официално поиска становището на Венецианската комисия (Европейска комисия за демокрация чрез право към Съвета на Европа) за законопроекта за изменение и допълнение на конституцията. В средата на септември т.г. тричленна делегация на Венецианската комисия посети България и проведе много широк кръг от срещи с представители на българските власти – с председателя на Народното събрание и с членовете на конституционната комисия към парламента, с министъра на правосъдието, с председателите на върховните съдилища, с представители на Върховната касационна прокуратура, с различните професионални организации на магистратите и с представители на неправителствени организации с експертиза в съдебната реформа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика