Венецианската комисия се произнесе за новия ИК - не го препоръчва за евро изборите

24916
Венецианската комисия се произнесе за новия ИК - не го препоръчва за евро изборите
Снимка: БГНЕС

Официално в петък е получено становището на Венецианската комисия за новия Изборен кодекс, заяви на заседание в НС председателят на Временната комисия за обсъждане и приемане на нов Изборен кодекс Мая Манолова, предаде БГНЕС.

Това означава, че утре сутринта ще бъде проведено още едно заседание на комисията, за да бъде съобразен текстът със забележките от становището. Част от тях ще бъдат отстранени, други - не, посочи Манолова.

Препоръчват основните промени да не бъдат прилагани за изборите за ЕП - например, за машинното гласуване, каза Манолова.

Въпреки че в момента тече превод от английски на български, от резюмето вече е ясно, че комисията е отправила забележки в текстовете, касаещи гласуването на затворници и на българи с двойно гражданство.

"В проекта се предлага ЦИК да превежда парите за медийните пакети на съответните медии - с този текст започна дебатът днес по Изборния кодекс. Средствата са прецизирани за вида избори, а именно: такива пари за избори за народни представители да получат тези партии, които са регистрирали листи във всички изборни райони в размер на 40 000 лв., а инициативните комитети да са с изравнено финансиране с партиите, които не получават държавна субсидия за изборите за президент и вицепрезидент", продължи Манолова.

Депутатите приеха промените, членовете на комисията от ГЕРБ се въздържаха, а от Атака гласуваха "против".

И "Ранобудните студенти" събират подписи за изборна реформа

След като вчера, 6 февруари, професорът по конституционно право Георги Близнашки обяви, че инициативен комитет започва да събира подпис...

Проектът за нов Изборен кодекс предвижда участие на наблюдатели във всички фази на изборния процес, заяви Манолова, предаде "Фокус".

"Поводът на днешната ни среща е представянето на проекта за Нов изборен кодекс. Очакваме тази седмица да влезе в пленарна зала. Огромни са очакванията на българите. Хората искат честни правила, честни избори и да имат мотив да упражнят глас и гласовете.

Защо е необходим нов Изборен кодекс? Защото действащият изборен кодекс предизвика хаос и манипулации на изборите през 2013 годна и не отговаря в пълна степен на международните стандарти за честни избори. Оценките за него на международните наблюдатели, които следяха изборите в България и на гражданските организации, и на всички партии, без ГЕРБ, изобщо на българските граждани е, че той не може да осигури честни избори. Затова хората, които излязоха на улицата през февруари на миналата година и това лято, имат едно основно искане - изцяло нов Изборен кодекс. Новите изборни правила отговарят на изискванията на ОССЕ, ПАСЕ, на Венецианската комисия. Новите текстове са съобразени с тези препоръки. Важна препоръка е участието на наблюдателите във всички фази на изборния процес.

За първи път в новите изборни правила се предвижда присъствие на наблюдатели, освен във всички фази на процеса, и на всички заседания на всички изборни комисии, включително се предвижда да има наблюдатели, при въвеждането на резултатите в информационно обслужване и достъп до софтуера на машинното гласуване, което на следващото гласуване ще се въвежда експериментално. Друго важно изискване на международните организации е опозицията да участва, да има гарантирани места в ръководствата на всички избирателни комисии на всички нива", каза Мая Манолова.

Манолова: На изборите може да има и опция "Вот против всички"

Ваучерите на ГЕРБ ще намалят пазара на гласове. Това обяви пред „Всяка неделя” Мая Манолова от БСП. „Изборният кодек...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика