Вера Чочкова и Теодора Точкова са кандидатите за главен съдебен инспектор

26805
Вера Чочкова и Теодора Точкова са кандидатите за главен съдебен инспектор
Снимка: БГНЕС

Съдийките Вера Чочкова и Теодора Точкова са кандидатите за главен съдебен инспектор. Крайният срок за предложения изтече точно в 18:00 часа днес, предаде БГНЕС.

Предложенията и на двете съдийки са внесени от депутати от Коалиция за България. Те бяха излъчени от Съюзът на съдиите в България преди повече от две седмици.

Вера Чочкова е съдия от Софийски градски съд, а Теодора Точкова, председател на Административен съд – Хасково. Вера Чочкова е съдията, който оправда бившия кмет на София Стефан Софиянски по делото за Централните хали. На 21 март Асоциацията на прокурорите номинира за главен инспектор на ВСС прокурора от Върховна касационна прокуратура Атанас Гебрев. Кандидатите обаче се предлагат до Комисията по правни въпроси в парламента в писмена форма от народни представители.

За избора на главен съдебен инспектор са необходими поне 160 депутатски гласа.

Още в началото на февруари лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в писмо до председателя на Съюза на съдиите в България (ССБ) Таня Маринова заяви, че парламентарната група на ГЕРБ ще подкрепи и ще внесе в парламента кандидатурата за главен съдебен инспектор, излъчена от Съюза на съдиите в България. Двете номинации за съдебен инспектор обаче, излъчени от ССБ, са предложени от Коалиция за България.

За да бъде избран главен съдебен инспектор е необходимо мнозинство 160 депутати, които да гласуват в негова полза. Мандатът на главният инспектор Ана Караиванова, който беше 5-годишен, изтече още в началото на 2013 г., през октомври миналата година тя подаде оставката пред парламента. За поста в края на миналата година бе номиниран съдията от Върховния административен съд Веселина Тенева. Тя се оказа и единственият кандидат към момента за поста главен инспектор на Инспектората към ВСС. Кандидатурата на Тенева бе предложена от заместник-председателя на Народното събрание Мая Манолова и председателя на правната комисия Четин Казак. По-късно от БСП и ДПС внесоха предложение за прекратяване на процедурата за избор на главен съдебен инспектор. Мотивът им бе, че в обществото се създава усещане за предрешен избор заради факта, че Веселина Тенева от Върховния административен съд (ВАС) е единственият кандидат. Преди това обаче "Биволъ" публикува няколко материала относно имотни неуредици при Тенева и семейството ѝ. Малко след това бе открита и новата процедура за избор на главен съдебен инспектор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика