Вигенин вярва, че българското малцинство в Украйна няма да бъде дискриминирано

14463
Вигенин вярва, че българското малцинство в Украйна няма да бъде дискриминирано
Снимка: БГНЕС

България прави всичко възможно за защитата на българското малцинство в Украйна. Това декларира българският външен министър Кристиан Вигенин по време на днешното си посещение в Одеса, част от двудневната му визита в Украйна.

Министър Вигенин заяви, че ще запознае компетентните институции в България с актуални проблеми на българите в Украйна. По думите му се обмислят варианти за включването на Украйна и по-специално на Одеска област в проектите на България по линия на политиката за развитие. Беше поставен въпросът за съкращаване на сроковете за издаване на визи на украински студенти от български произход, обучаващи се в България, както и за възможността за изпращане на български учебници за училищата в региона.

Украинският посланик уверява, че българите в Украйна са в безопасност

Украинското правителство взе мерки да се осигурят правата и свободите на всички граждани, включително и на националните малцинства. Б...

"Привличането на всички общности към амбициите за демокрация и европейско бъдеще биха осигурили на Украйна сигурност, стабилност и европейска перспектива", каза Вигенин. Българският външен министър, който е на работно двудневно посещение в Украйна, изрази увереност, че украинското правителство ще защити правата на всички малцинства в страната.

През втория ден от визитата си в Украйна министър Вигенин проведе разговор с новоназначения председател на Одеската областна държавна администрация Владимир Немировски. "Поводът на моето посещение в Украйна е за да изразя солидарността и подкрепата на България към украинския народ и в частност към българската общност. За нас е важно украинското правителството да съдейства за включването на отделните етнически групи в нормализирането на живота в страната", заяви Вигенин.

"Министър Дещица покани български експерти да участват в консултациите за изработването на нов закон за държавната езикова политика в Украйна, който да отчита интересите на различните етнически групи и национални малцинства, включително и на българската общност в Украйна", изрази надежда българският външен министър.

"Българската общност в Одеса е лоялна и напълно интегрирана част от обществото", заяви Немировски и изрази готовност за укрепването на икономическите връзки между побратимените градове Варна и Одеса.

България да защити българското малцинство в Украйна, иска Божидар Димитров

Промените в Украйна може и да се считат за демократични, но България трябва твърдо да вземе отношение за отмяната на закон, касаещ бълг...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика