Вместо да намаляват, хората с привилегии в МВР се увеличават

11509
Вместо да намаляват, хората с привилегии в МВР се увеличават
Снимка: БГНЕС

В този час започва официално обявеният национален протест на служителите от МВР пред Народното събрание. Той стана факт заради предложените от финансовия министър Владислав Горанов промени – 10 заплати обезщетение при пенсиониране, вместо 20, както и намаляване на отпуската от 30 на 20 дни. Имаше и намаление на други социални придобивки.

Рано сутринта днес (8 октомври) държавата, в лицето на вътрешния министър Румяна Бъчварова, зам.-председателя на Народното събрание Димитър Главчев и председателя на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова пое ангажимент реформата да не мине. Спорните точки от Преходните и заключителните разпоредби на проекта за Закон за държавното обществено осигуряване (ДОО) за 2016-та година са от 9 до 16-ти параграф.

Държавата клекна пред МВР - оттегля изцяло предложената реформа*

Вече е факт - след ранна среща между полицейските синдикати и ръководството на МВР, спорните параграфи от 9 до 16 в Преходните и заключ...

В Народното събрание обаче има и друг законопроект, с който се предлагат поправки на Закона за МВР. Вносител отново е Министерския съвет, а датата на внасяне е 6 ноември. В мотивите към законопроекта четем, че промените се правят „предвид диференцирането на статута на служителите” в системата на МВР – на полицейски органи и органи на пожарната и на държавни служители, чийто статут се урежда от Закона за държавния служител (ЗДС), а не от Закона за МВР. С други думи – администрация, която няма да се ползва от социалните облаги и предимства на т.нар. хора на терен от полицейските структури.

Какви са промените по същество

На първо място – вътрешният министър може, ако иска, да възложи на главния секретар на МВР да назначава служителите в министерството на висши ръководни и на ръководни длъжности, на младши изпълнителски и изпълнителски длъжности.

Отделно се закрива дирекция „Специална куриерска служба” на МВР и всичките ѝ дейности преминават към Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Основната дейност на това е приемане, съхранение, пренасяне и доставка на материали, съдържащи класифицирана информация. Предвижда се при опит за нерегламентиран достъп до такива материали, съответните отговорни служители да имат право „да използват физическа сила и помощни средства”.

Готви се най-мащабният полицейски протест досега

Новите предложения на държавата към служителите в сектор „Сигурност”, гарантирани от премиера Бойко Борисов - нововъведения...

Интересен факт е обаче, че тези служители, чиято дирекция се вади от МВР, въпреки това остават субекти на Закона за МВР по отношение на привилегиите, а не на Закона за държавния служител. Още по-интересно е, че и служителите на дирекция „Инспекторат” на МВР приемат статута на полицейски служители, а не на обикновена администрация (чл. 142, ал. 1). Съгласно Правилника за устройството и дейността на МВР (чл. 78, ал. 1), Дирекция „Инспекторат” осигурява изпълнението на контролните функции на министъра на вътрешните работи, като осъществява административен контрол върху дейността на служителите от МВР.

На всичкото отгоре административните служители на МВР ще могат да бъдат назначавани на „държавни длъжности” без да се провежда конкурс, ако кандидатите „отговарят на изискванията за заемане на съответната длъжност”! Съответно за назначаване на служба в МВР няма нужда от конкурс за лица, които са държавни служители в службите за сигурност или „в други ведомства и институции”, за които се прилага Закона за МВР.

Положителна промяна за работещите в МВР настъпва в чл. 174. Там се посочва, че държавните служители в МВР, които сами са напуснали и са "непосредствено" преназначени в други служби за сигурност, няма да възстановяват на министерството похарчените държавни средства за обучението им.

Освен това на полицаите, пожарникарите и на служителите от Инспектората на МВР, които напускат системата след поне 10 години стаж или се пенсионират, ще имат карти за медицинско обслужване. Това не важи за дисциплинарно уволнени.

Менда Стоянова: МВР трябва драстично да намали административния персонал

МВР трябва драстично да намали административния персонал - този, който е на бюро. Това каза в предаването „Метроном” на Рад...

Към МВР се създава и държавно предприятие „Център за предоставяне на услуги”. То ще отговаря за издаването на лични документи, за производството и превозването на регистрационни табели за моторни превозни средства, за създаване на програми за административни услуги на МВР.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика