ВМРО: Защо БАН и образователният министър представят неоосманизма на Давутоглу?

10227
ВМРО: Защо БАН и образователният министър представят неоосманизма на Давутоглу?

ВМРО пита кому беше нужно министърът на образованието да представя в разточителна и хвалебствена реч книгата на турския премиер Давутоглу „Стратегическа дълбочина“. На тържествено заседание в БАН чест към въпросната книга оказаха още Симеон Сакскобугготски, както и председателят на БАН акад. Воденичаров, който отскоро е и кандидат за президент.

Излишно е дори да се отбелязва, че челни места в залата бяха заели Лютви Местан и колегата му по служба, турският посланик Гьокче.

Давутоглу: Аз наредих свалянето на руския самолет

Аз лично дадох заповед за свалянето на руския самолет. Това каза турският премиер Ахмет Давутоглу пред членове на неговата партия ...

Това се казва в позиция на ВМРО относно представянето у нас на книгата на турския премиер Ахмет Давутоглу "Стратегическа дълбочина".

"ВМРО припомня, че Ахмет Давутоглу е идеолог на доктрината на новия османизъм, който търси турска хегемония в някогашните отомански предели. Преди да стане премиер, а преди това и външен министър, Давутоглу беше известен в дипломатическите среди преди всичко с визията си за сливане на ислямизъм и политика.

По-късно Давутоглу се прочу с поредица от изказвания, идеализиращи османското минало от България до Босна и Херцеговина. Книгата е писана именно в периода на „научната“ кариера на проф. Давутоглу в разни ислямски университети.

Заради всичко това неговата дейност е по-скоро националистическа доктрина на съвременна Турция, а не толкова научен принос. И българският министър на образованието, както и бившият министър-председател Сакскобургготски, би трябвало добре да знаят това. Още по-добре трябва да го знаят в БАН.

Длъжни сме да защитаваме границите си, заяви Давутоглу

Турция има право да защитава своите граници. Това заяви турският премиер Ахмет Давутоглу след инцидента със сваления руски самолет. "Н...

Въпросният БАН само преди седмици удостои т.нар. вселенски патриарх Вартоломей с високо отличие, а сега чества книгата на Давутоглу. Въобще, намирисва на връщане към добрата стара Османска империя: кланяме се на падишаха и на гръцкия патриарх.

Според ВМРО превеждането на „Стратегическата дълбочина“ на български език е полезно. Но последното, което се полага на тази книга, е държавна и научна почест. Любопитното е и, че представянето на книгата се случва един ден след като Турция свали руски самолет и Давутоглу ясно си призна, че лично е издал заповед за това.

В спора между Турция и Русия всеки има своите аргументи, но все по-ясно става, че Турция е силно разтревожена за съдбата на „Ислямска държава“. Със свалянето на руския боен самолет Турция се опитва да осуети и създаването на общ фронт срещу терористичната организация. Значи е повече от ясно, че България има защо да се тревожи от Турция и от проводниците на идеологията ù в страната ни", се казва още в позицията на ВМРО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика