Вотът от Ленкница за евроизборите - 100% за ДПС

47253
Вотът от Ленкница за евроизборите - 100% за ДПС
Снимка: БГНЕС

Изборният алъш-вериш при купуването на гласове на последните избори в България – тези за Европейски парламент, потресе цяла България. Много експерти и политици вкупом и открито казаха, че такова пазаруване, каквото настана при последния вот, отдавна не е имало. А сигнали имаше достатъчно – за Бобов дол и БСП, за ГЕРБ, за „Атака” в Пазарджик, за ДПС във Видин.

Отдавна, като обществена тайна, се говори как ДПС при всякакви избори вкарва „вот под строи” от изселници, главно от Турция. При последните избори РЗС дори подаде жалба в Конституционния съд заради секциите в Турция, но съдът не я уважи.

Каракачанов: Бареков вярваше, че като обещае на ромите образование, те ще гласуват за него

Кампанията на коалицията между „България без цензура” и ВМРО е категорично под 2 млн. лева. ВМРО е дало малко над 500 хил. ...

Сега името на ДПС пак се появява във връзка с крайно съмнителни обстоятелства на вот от чужбина. Този път обаче става въпрос за гласуване от Полша – секцията в полския град Ленкница. През април 2014 година оттам 202-ма български граждани подават заявление за гласуване за европейските избори. Списъкът се намира в ЦИК, а в него е пълно с турски имена.

На място е изпратен представител на външно министерство – Данаил Банов Данов. Той е пълномощен министър, завеждащ „Консулска служба” в посолството във Варшава. Съответно се създава Секционна избирателна комисия (СИК) на мястото.

Изненадата става факт след изборния ден – 25 май. От протокола от Ленкница става ясно, че 100% от гласувалите там са гласували за ДПС !!! При това няма нито една грешна бюлетина, няма наблюдатели и застъпници на друга партия извън ДПС. А в протокола пише "двадесет и четери" (вместо двадесет и четири), а когато се налага да напише с думи "268", то е така - двадесет шестдесет и осем, пише „Биволъ”, който алармира за случая.

Нарушение дотук формално няма. Но заместник-председателят на СИК в Лекница (127-ма СИК) Сашо Алексиев Хаджиев е бил и със статут на наблюдател от фондация „Европейска алтернатива за развитие”. Наблюдателите обаче нямат право да са и едновременно членове на СИК – по закон. Затова и съществува сериозно основание да се касират изборите в Ленкница.

Плевнелиев поиска истински наказания за партиите при купуване на гласове

Трябва да се намери форма и начин при установяване на контролиран вот отговорност да носят и политическите субекти, а не само преките и...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика