ВСС гласува против Нели Куцкова за председател на САС

4748
ВСС гласува против Нели Куцкова за председател на САС
Снимка: БГНЕС

ВСС гласува против кандидатурата на Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд, предаде "Фокус".

8 от магистратите гласуваха "за", 11 - "против" и 4 - "въздържали се" от общо 23 присъстващи членове.

ВСС пак гласува дали Нели Куцкова да оглави САС

Кандидатурата на доскорошния говорител на Съюза на съдиите в България съдия Нели Куцкова за председател на Софийския апелативен съд ще ...

Макар че по-голямата част от членовете на ВСС подкрепиха кандидатурата ѝ преди гласуването, тя отново не събра необходимите 13 гласа.

Днес ВСС гласува за втори път кандидатурата на Нели Куцкова. Тя е единственият кандидат за поста.

До повторно гласуване на кандидатурата на Нели Куцкова се стигна след решение на Върховния административен съд (ВАС), който отмени решението на ВСС, с което съдия Нели Куцкова не бе избрана за председател на Софийския апелативен съд.

Първото гласуване беше на 30 април. След нейното изслушване, деветима членове на съвета, един след друг, изразиха само и единствено положителни становища на съдия Куцкова и декларираха, че ще я подкрепят. Това бяха председателят на ВКС Лозан Панов, представляващата ВСС Соня Найденова, Камен Иванов, Галя Карагьозова, Калин Калпакчиев, Светла Петкова, Юлия Ковачева, Михаил Кожарев и Незабравка Стоева. А Магдалена Лазарова изтъкна по време на изслушването, че е впечатлена от концепцията на кандидата.

При гласуването обаче само 9 от присъстващите 19 членове на съвета я подкрепиха. След вота се разрази скандал, по време на който стана ясно, че други двама кадровици са гласували за Куцкова – това бяха Юлиана Колева и Елка Атанасова. Логично при това положение бе съдия Куцкова да е подкрепена от 12, а не от 9 души.

В мотивите си ВАС беше посочено: "Оспореното от съдия Нели Куцкова решение на Висшия съдебен съвет е взето при съществено нарушение на процесуалните правила, довело до противоречие между изразените становища и получения при гласуването резултат, представляващ решението на Висшия съдебен съвет."

Върховните съдии добавят, че имайки предвид положителните становища за професионалните и нравствени качества на съдия Куцкова, както и изказванията на членове на съвета, тя е трябвало да бъде избрана за административен ръководител. Но полученият резултат е отрицателен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика