ВСС си направи оглушка и отложи оценката си за критиките на ЕК

4066
ВСС си направи оглушка и отложи оценката си за критиките на ЕК
Снимка: БГНЕС

След като днес (28 януари) в дневния ред имаше предвидено обсъждане на доклада на Европейската комисия за съдебната ни система по Механизма за проверка и сътрудничество, Висшият съдебен съвет (ВСС) реши да отложи произнасянето на позицията си за документа.

Въпреки призива на някои членове на съвета това да стане или днес, или най-късно в понеделник, новият представляващ ВСС Димитър Узунов наложи решението заседанието да се проведе в сряда (3 февруари) и не подложи на гласуване другите две предложения, информира "Правен свят". Всъщност Узунов дори не подложи на гласуване решението си кога точно да се обсъди доклада на ЕК.

Томислав Дончев не е съгласен, че властта гледа с розови очила на доклада на ЕК

Докладът е такъв, какъвто е. Много се изненадвам как се чете всяка буква на 27 януари, след като няма нищо различно от това, което сме ...

Апел за по-бързо насрочване на дата за дебат отправи Магдалена Лазарова. Според нея, след като прокуратурата е успяла снощи да излезе с позиция, то реакцията на ВСС ще бъде повече от закъсняла, ако заседанието бъде в сряда. Тя поиска дебатът да се състои днес. Калин Калпакчиев също поиска по-ранна дата. "Всички медии, магистрати и обществото очакват от нас становище. Всички остават с впечатление, че ние изпадаме в паника, че не можем да прочетем 10 страници", каза той. Камен Иванов пък каза, че снощи е проучвал доклада, готвил се е и може да излезе още сега с позиция. 

Милка Итова обаче отбеляза, че докладът на ЕК е толкова важен, колкото и законът, който ги задължава да обявят конкурсите. А Галина Карагьозова посочи, че е редно на дискусията да присъстват тримата големи (председателите на ВКС и ВАС и главният прокурор), които към този момент отсъстваха, както и онези членове на съвета, които днес не присъстваха на заседанието.

За капак главният прокурор Сотир Цацаров отказа да предостави на ВСС анализ за изпълнението на мерките по Плана на действие на прокуратурата за периода 2013-2015 г. и за ефекта от тях. Мотивът на Цацаров беше, че кадровиците явно не се интересуват от месечните отчети на държавното обвинение и от годишния му доклад, който няколко пъти не бил обсъден на заседание.

 

Само Кунева видя похвала за управляващите в доклада на ЕК

Силно критичният доклад на ЕК за България предизивика очакваните реакции сред управляващите. "Възприемаме всяка една от критиките като...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика