ВСС тръгва да иска по-високи заплати и забравя за тефтерчетата на Златанов

13997
ВСС тръгва да иска по-високи заплати и забравя за тефтерчетата на Златанов
Снимка: БГНЕС

Още 25 млн. лева, които не са предвидени в бюджета на съдебната система, ще иска Висшият съдебен съвет (ВСС) от държавата. Парите ще отидат за повишение на заплатите на съдиите в страната.

Исканото увеличение ще стигне за 12% ръст на заплатите в съдебната система. Ако финансовото министерство удовлетвори искането на ВСС, най-ниското брутно възнаграждение в системата ще стане 1849 лева. То е равно на две средни заплати в бюджетната сфера към последните четири месеца на 2014 година. Това ще означава и с около 400 лева по-високи заплати за самите членове на ВСС, пише Mediapool. Не е ясно дали искането е съобразено с препоръки в мониторинговия доклад от ЕК, така както Брюксел отправя препоръки година след година за изчистване на съдебната система и завършване на реформата в сектора.

ВСС с резки думи към Борисов заради присъдата на Цветанов и "Червеи"

ВСС излезе с остра декларация срещу изказванията на премиера Бойко Борисов за разработката "Червеи". Висшият съдебен съвет (ВСС) заявя...

В края на миналата година финансовото министерство отказа да изпълни исканията на ВСС и прокара бюджет, който е с над 30 милиона лева по-малък от необходимото изобщо за функционирането на съдебната власт през 2015 година. 25-те млн. лева, които ВСС сега ще иска, са извън тези 30 млн. недостиг. За тях съдебната власт ще воюва отделно.

Припомняме, че точно преди Коледа ВСС гласува бонуси за съдебната система, но не за всички. Пак обаче се събраха по 400 лева на калпак за заслужили кадровици. Решението беше взето тайно и единодушно. Само 20 дни преди това правителството отпусна на ВСС 10 милиона лева, за да може съдебната власт да скърпи някак бюджетната година. Към септември 2014 година голяма част от съдилищата бяха пред фалит, защото нямаха пари да си платят дори и тока.

За финал стана ясно и че няма отговорни за мистериозното изчезване на двете тефтерчета на бившия шеф на комисията по конфликт на интереси Филип Златанов. Това е резултатът от проверката по случая, разпоредена от градския прокурор Христо Динев в началото на декември миналата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика