Въпреки мораториума за Карадере, правителството пусна проект за 100 млн. лева

40752
Въпреки мораториума за Карадере, правителството пусна проект за 100 млн. лева
Снимка: БГНЕС

Пореден проект на застрояване на Черноморието, косвено свързан с брата на Сергей Станишев – Георгий, получи одобрението на правителството днес.

Става въпрос за инвестиционен проект на стойност 100 млн. лева в община Бяла. Проектът трябва да се изпълни в местността Карадере, южно от Варна. Карадере попада в защитената мрежа „Натура 2000”, в защитена зона "Камчийска планина" за опазване на дивите птици и защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна.

Минимум 30% от плажа да остава за свободно ползване, гласи нов законопроект

Управляващите предприеха действия за промяна на статуквото по Черноморието. Днес комисията по регионална политика и местно самоуправле...

Според съобщението на сайта на Министерския съвет проектът предвижда изграждане на три хотелски структури и зони за обществено обслужване, част от голям комплекс с курортно предназначение, върху собствени имоти в община Бяла. Проектът ще се изпълнява от „Мадара Юръп“ АД и предвижда създаването на 500 работни места в общината, чието ниво на безработица към момента е над средното за страната. Държавата не поема финасови задължения, но административните срокове за изпълнение на проекта ще бъдат съкратени.

„Мадара Юръп” е компанията, която иска да строи ваканционен комплекс в Карадере на стойност 220 млн. евро. Този комплекс е продължение на проекта „Блек сий гардънс”, в който участва архитект Георгий Станишев, както и архитект Норман Фостър. Компанията на Фостър, която е изготвила "Блек сий гардънс", работи със Станишев в България. Според Търговския регистър в съвета на директорите на „Мадара Юръп” влизат Пол Райли, Скот Пъркинс и банкера Любомир Ганчев.

Реализацията на "Блек сий гардънс" трябваше да стане с помощта на "ББТ прожектс", която е собственост на Димитър Борисов и Иво Иванов, които държат "Титан".

В средата на миналата година Народното събрание, по идея на БСП, гласува едногодишна забрана върху сделките с държавни земи по Черноморието. Тогава вносителите Сергей Станишев и покойният вече Димчо Михалевски предложиха да има мораториум върху сделките на крайбрежните плажни ивици Иракли, Карадере, Камчийски пясъци, Крапец, Шабленски езера, Корал Аркутино, Дюни и Маслен нос.

Черноморието губи най-хубавите си плажове

Черноморието е на път да изгуби едни от най-хубавите си плажове. И тази зима морските бури, които рушат бреговете от години, „изя...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика