Вътрешната комисия пита Горанов има ли пари за оградата по границата с Турция

3384
Вътрешната комисия пита Горанов има ли пари за оградата по границата с Турция
Снимка: БГНЕС

Вътрешната комисия в парламента покани министъра на финансите Владислав Горанов, който трябва да обясни има ли достатъчно средства оградата по границата с Турция да бъде завършена.

По време на днешното заседание бяха изслушани заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев и областните управители на Хасково, Бургас и Ямбол във връзка с начина и сроковете на изпълнение на защитните преградни съоръжения по границата.

Ненчев: Ако се наложи, ще вдигнем ограда и на гръцката граница

Ако се наложи по границата ще изградим преградни съоръжения, засега не се налага, но имаме готовност и за такава мярка. Това каза на Г...

От техните изявления стана ясно, че общата дължина на оградата е над 132 км, от които в област Хасково са повече от 33 км, в област Ямбол – 35 км, а в Бургас – 64 км. Оградата е значително по-скъпа от първия участък по границата, който бе започнат по времето на правителството на Пламен Орешарски и бе построен от военните. От МВР вече на няколко пъти обясниха, че оскъпяването се дължи заради по-мащабното съоръжение и строителството на пътища в труднопроходимите райони.

Членовете на комисията, обаче не останаха доволни от представената им информация от областните управители и заместника на Румяна Бъчварова. Те настояха разискванията по темата да продължат на следващи заседания на комисията, но с по-конкретна информация и в присъствието на вътрешния и финансовия министър Румяна Бъчварова и Владислав Горанов.

"Очаквах по-подробна информация за това какво е направено със съоръжението на границата, елементарно е да бъде дадена информацията просто трябва да има воля", заяви Цветан Цветанов.

Цветанов, който замести Атанас Атанасов от ДСБ като председател на комисията, се обърна към Филип Гунев, като каза, че е очаквал той да даде прогноза за сроковете и обемите работа, които могат да бъдат изпълнени, както и прогнозния бюджет за това.

Валери Симеонов: Ако не завършим граничната ограда тази година, няма да подкрепим бюджета

Живеем в период на доста сериозни рискове и опасности, свързани със съседните държави. Има риск, но се надявам, че България ще защити с...

Филип Гунев съобщи, че около 115 км нови пътища са били изградени за нуждите на "Гранична полиция" в районите, където се строи оградата. Той обаче не бе в състояние да даде конкретен отговор кога ще бъде завършена, тъй като все още има много неизвестни.

Областният управител на Ямбол Димитър Иванов каза от своя страна, че ако времето позволи да се работи както досега, 27 км съоръжение и 35 км път ще бъдат готови до 1 месец.

Областният управител на Бургас Вълчо Чолаков отчете, че до края на март би трябвало около 26 км от оградата да бъдат завършени, а още 40 км са проектирани за изпълнение.

Към момента на територията на област Хасково има построени 12 км защитно съоръжение, като се работи ефективно по още 17 км, обясни областният управител на Хасково Станислав Дечев.

Македонската армия започна да поставя нова телена ограда срещу бежанците

Армията на Македония строи нова телена ограда по дължината на пътя от импровизирания граничен пункт на Кота 59 на македонско-гръцката г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика