Във ВСС смятат, че докладът на ЕК е пропуснал положителни неща

3530
Във ВСС смятат, че докладът на ЕК е пропуснал положителни неща
Снимка: БГНЕС

Не бива да ни учудва, че не всичко положително е маркирано в доклада на ЕК. Това каза Соня Найденова, член на ВСС по време на заседанието за обсъждане на доклада на ЕК.

Тя заяви, че логичен завършек на днешния дебат трябва да бъде предложение за конкретни мерки.

Прокурорите обвиниха ВСС, че не защитава интересите на магистратите заради скъпа застраховка

През декември миналата година Висшият съдебен съвет (ВСС) е сключил изключително неизгоден за магистратите и служителите договор за зас...

"Необходима е оценка на ситуацията, тоест оценка на събитията, на действията на институциите, анализ дали тези действия са адекватни, дали са законосъобразни, дали са достатъчни и дали са довели до някакъв резултат и какъв е той. Общият извод, който се наслагва е,че наистина има отбелязани положителни елементи, те може би не са стигнали своя краен етап, но са на положителен път", посочи Найденова, като допълни, че положителните неща са повече от три, както представителят на ИПИ отбеляза по рано на заседанието.

"Те са повече, друг е въпросът, че те не са оценени, като достатъчни, за да се постигне крайната цел", отбеляза тя, цитирана от Фокус.

"Много неща наистина ВСС е свършил. Не бива да ни учудва, че не всичко положително е отбелязано в доклада. Когато правим това, което сме длъжни да правим, то не впечатлява обществото, това, което впечатлява обществото е, когато ВСС реагира в нетипична ситуация, тоест дали реагира бързо, дали реагира адекватно и съсредоточено. Именно тези неспособности са маркирани в доклада. Те касаят, както дисциплинарната дейност и кадровата политика, така и случаите на разследване на информации за корупционни действия и търговия с влияние. В тази част, свързана в анализа на корупционните фактори и рискове ние сериозно трябва да помислим не само през призмата на конкретните случаи, но и през призмата на една по-широка аналитична дейност ", коментира Найденова.

Камен Калпакчиев отбеляза от своя страна, че трябва да се даде ясен отговор как ще продължи реформата на съдебната карта, в какви срокове и с какви стъпки. Той призова колегите си да обсъдят това на работно заседание на 17 февруари, в което да набележат направеното до момента и конкретни времеви рамки за следващите действия. Калпакчиев отбелязва, че съдебната карта не предполага само преструктуриране на районите съдилища.

ВСС се готви да се откаже да обсъжда често извънредни въпроси

Висшият съдебен съвет ще се откаже от практиката си в дневния ред да бъдат включвани извънредни точки за обсъждане, които не са минали ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика