Захариева иска постоянен съвет, който да се занимава със съдебната реформа

5520
Захариева иска постоянен съвет, който да се занимава със съдебната реформа
Снимка: БГНЕС

Постоянен специализиран съвет относно съдебната реформа да бъде създаден към Министерския съвет - това гласи предложението на новия правосъден министър Екатерина Захариева за продължаване на реформата.

Задачите на новия орган ще са да координира изпълнението на стратегията за съдебна реформа, да приема Пътните карти за изпълнение на целите ѝ да извършва мониторинг по тях. Той ще се подпомага от експертни групи.

Плевнелиев не счита съдебната реформа за достатъчно смела, мълчи за ДПС

Реформи и работа. Реформи, които да са съдържателни, дълбоки, които да помогнат, така че нашият обществен живот, нашата икономика наист...

Предвижда се председател да е самата Захариева, а членове на съвета да са представители на съдебната и изпълнителната власт, на други институции, представители на организации на съдиите, прокурорите, следователите, съдебните служители, представители на неправителствени организации и на академичната общност. От страна на академичната общност представителят на правните факултети на Висшите учебни заведения ще се предлага от Управителния съвет на Съвета на ректорите на Висшите училища в Република България.

При обсъждане на въпроси, които изискват промени в законодателството или приемане на решение на Народното събрание ще се канят за участие председателя на Комисията по правни въпроси към Народното събрание и председатели на парламентарните групи или техни представители.

Регламентирани са критериите за членство на неправителствените организации. Необходимо е да са работили най-малко 5 години в областта на съдебната реформа да са с реализирани конкретни инициативи в тази сфера. Предвижда се същите да участват в заседанията на Съвета на ротационен принцип.

Съветът ще се събира най-малко 4 пъти в година, а една трета от членовете му могат да поискат свикване на заседание.

Бойко Борисов: Турция искаше да праща вицепремиер в Кърджали по Коледа

Защо беше свален Лютви Местан? Този въпрос премиерът Бойко Борисов първоначално не пожела да коментира, защото си имал своя партия да с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com