Захариева не иска срещу Панов да се образува дисциплинарно производство

4497
Захариева не иска срещу Панов да се образува дисциплинарно производство
Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър Екатерина Захариев изрази надежда етичната комисия на Висшия съдебен съвет да приключи позитивно обсъждането на сигнала срещу председателя на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов за речта му "Не на страха", произнесена на 135-годишнината на съда.

"Позитивно" според нея означава да не се стига до образуването на дисциплинарно производство, защото по думите ѝ дори и магистратите имат право свободно да изразяват своята гражданска позиция. А за нея тази реч няма политически послания, а изразява именно на гражданска позиция.

145 съдии от цялата страна застават зад Лозан Панов

Общо 145 съдии от цялата страна застанаха зад председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, подписвайки се под текста на извест...

Днес Захариева се срещна с членове на ВСС, като основната тема на разговора им са били предстоящите промени в Закона за съдебната власт (ЗСВ). Обсъждани са принципни въпроси като електронното правосъдие и кариерното израстване, информира "Правен свят".

На въпрос кога ще бъде готов проектът за изменения в ЗСВ, Захариева каза, че целта ѝ е до 10 март той да бъде внесен в Народното събрание, за да може до края на месеца да бъде приет и да бъдат спазени сроковете, поставени в Конституцията.

На този етап няма работна група, която да разглежда проекта от времето на Христо Иванов, в който по думите ѝ се налагат изменения заради промените в Конституцията. Става дума за разпределението на квотите в колегиите и отпадането на тайното гласуване. В момента в Министерството на правосъдието се преглеждат становищата, получени от съдилищата в страната след проведеното обществено обсъждане през лятото. По-късно ще бъдат сформирани тематични работни групи.

Членове на ВСС са питали министърката и за дейността на новия съвет по съдебна реформа. Захариева заяви, че се надява той да заработи следващата седмица.

Петков: Дисциплинарно производство срещу Лозан Панов би взривило обществото

Голяма част от Висшия съдебен съвет (ВСС) са напълно устроени от сегашното положение, докато голяма част от магистратите настоящото пол...

В момента етичната комисия заседава по сигнала срещу Панов и се очаква решението ѝ. След като миналата седмица 145 съдии застанаха зад думите на председателя на ВКС, днес стана ясно, че още 83 съдии от цялата страна са подкрепили Панов. Сред тях са 26 съдии от Върховния административен съд и Административния съд на София-град, както и съдии от Пазарджик, Велинград, Пловдив, Пещера, Варна, Стара Загора, Севлиево, Габрово и Враца, както и още техни колеги от столицата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com