Заплахата "тероризъм" - да се убият мозъците на ИД, а Шенген се затваря

5725
Заплахата "тероризъм" - да се убият мозъците на ИД, а Шенген се затваря

Целта на терористите беше постигната – тяхната цел е да всяват страх. Това заяви бившият шеф на разузнаването ген. Бриго Аспарухов пред Нова телевизия.

Аспарухов постави и въпросът "защо" млади хора стават екстремисти. Никъде в Корана не открих дума да се поставя въпросът за смърт на друговереца. Чел съм свещената книга на исляма къде успешно, къде не толкова. И остава въпросът защо европейци изпълняват такива задачи, попита Аспарухов.

Остава най-високото ниво на тревога в Брюксел, в сряда отварят училищата и метрото

Белгийските власти решиха да запазят най-високата степен на тревога за опасност от терористични нападения, но училищата и метрото отв...

Крайно време е да има мерки, с които да се отреже възможността за вербуване и впоследствие да се правят атентати. Мозъците на операциите са някъде и могат да бъдат открити. Тук е мястото на специалните служби – на САЩ, на Русия, европейските, арабските, дори Израел. Трябва да се ликвидират мозъците, даващи команди за операции и атентати, смята Аспарухов.

По мнението на генерала светът вече е закъснял със сухоземна операция. Може би преди 4-5 месеца щеше да е по-добре.

На въпрос дали нашите специални служби са подготвени, Аспарухов отговори твърдо с „да”. Той обаче се съгласи с твърдението, че потенциалът ни по отношение на познанието на арабския език не се използва. Имаме много арабисти, но не виждам достатъчно държавно желание да се мобилизират за борба срещу джихадизма, смята Аспарухов.

Същевременно пред bTV британският посланик у нас Ема Хопкинс подчерта, че първият дълг на всяка държава е да защити гражданите си. Тя посочи, че се навлиза в нов шенгенски етап – цената, която трябва да платим, е по-засилени проверки след атентатите в Париж.

Плевнелиев по темата с тероризма: Нека сме солидарни според възможностите си

"Терористите могат и трябва да бъдат победени и изправени на съд от световната антитерористична коалиция". Това заяви президентът и вър...

На въпрос какво ще стане с България, ако Шенгенското пространство бъде затворено и бежанците бъдат принудени да останат отвън, т.е. в страни като нашата, Хопкинс отговори, че няма как да се чака. Тя ни „утеши”, че работим усилено за влизането на Шенген. Хопкинс е сигурна, че трябва да има голям обмен на информация, за да се улавят влизащи с бежанската вълна бойци на ИД. Теза по този въпрос има и Бриго Аспарухов, за когото по-голямата опасност е, че може да има твърдения за клетки в България, които да се сочат за организатори на акции в Западна Европа.

Друг бивш шеф на разузнаването - Димо Гяуров, пък е на мнение, че българската държава реагира „на парче” – няма дългосрочни мерки, а има реакция след събитие – както след „Шарли ебдо”. Това, че българските служби нямат информация за терористични клетки у нас, дай Боже да е защото няма такива клетки, подчерта той. Гяуров е убеден, че има и липса на подготвеност сред хората и трябва да има кампания какво да се прави и на какво да се обръща внимание – хора, на които се държат странно например. Давам си сметка, че това означава и повишено доверие в службите. Нека се засилят и наказанията по отношение на нарочни фалшиви сигнали, призова Гяуров. Той категорично заяви и, че гражданските права не трябва да бъдат ограничавани - например законното притежание на оръжие. Терористите имат страх от смъртта, каза Гауров в защита на тезата си, че всеки терорист щял да си помисли, ако знае, че може да бъде разстрелян от някой, който носи оръжие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com