Зеленогорски: Делчев сложи решаващия 180-ти подпис по съвест, а не по заповед

6548
Зеленогорски:  Делчев сложи решаващия 180-ти подпис по съвест, а не по заповед
Снимка: БГНЕС

Дали е исторически компромис или пробив проектът за промени в Конституцията не бих казал. За мен не е скокът на Левски, но е една добра крачка напред в съдебната реформа. Направихме го с 23-ма народни представители. При следващите избори, когато имаме по-голяма група, ще направим повече. Това каза в ефира на БНТ съпредседателят на Парламентарната група на РБ и шеф на Предизборния щаб на РБ Найден Зеленогорски

По думите му тази седмица има победа за РБ с единната регистрация. Има да се извърви път до подписването на споразумението на РБ за внасяне в ЦИК. "Благодаря на ръководствата на всички партии в РБ, че подкрепиха нашето предложение – знаете, че ДБГ първа поиска единна регистрация", каза Зеленогорски.

В началото на следващата седмица Реформаторите ще търсят съгласие за местните избори

Виждам подценяване на значението на местните избори от страна на част от колегите от Реформаторския блок. Логично е, след успешно предс...

Той прогнозира, че РБ ще има повече от един кметове в областни центрове, а вече в над половината общини има постигнати единни кандидатури. Единната регистрация ще отпуши процеса по издигане на кметове и листи. Ще подкрепим кмета на Монтана, на Кюстендил, на Карлово, земеделски кметове, потвърди още Зеленогорски. 

За конституционните промени Зеленогорски каза, че Реформаторсличт блог ще работи, по време на четенията на текста в пленарна зала, за по-дълбоки промени и призова политическите партии да не се отмятат от постигнатия консенсус, а 4-те политически сили от управляващото мнозинство да следват целите си единно. По думите му БСП са се изолирали заедно с „Атака“ от процеса по промяна на конституцията и са пропуснали да си дадат по-добра перспектива. 

Попитан за решаващия 180-ти подпис на Димитър Делчев Зеленогорсик каза, че е провел разговор с него, както и вицепремиерът Кунева. "Младите колеги от ДБГ и РБ с право искат по-радикални промени. Опитът ми показва, че в политиката прагматичното се слага напред, за да спечели обществото.

Димитър Делчев сложи решаващия 180-ти подпис по съвест, а не по заповед", обясни Зеленогорски, като допълни, че така Делчев дава знак, че реформата не е достатъчно дълбока, но припознава прагматичното значение на избора си. Ако сега проектът не бе подписан от 180 народни представители, реформата нямаше да тръгне добре, обобщи той. 

Зеленогорски заплаши с оставка, постави ултиматум на Кънев

На 20 юли си подавам оставката като шеф на националния предизборен щаб. Това е обявил преди минути съпредседателят на Реформаторския б...

"РБ няма хора във Въсшия съдебен съвет (ВСС). Контрапродуктивно е да се смени състава на ВСС, за да бъде контролиран от нас – няма „кой“ и „свой“, трябва да подредим система с правила", каза Зеленогорски като изброи като положителни страни разделянето на колегиите на прокурори и съдии, които да решават кадровите въпроси, засилването ролята на Инспектората, пробива за засилване на парламентарните квоти на прокурорите и съдиите, възможността за жалба чрез адвокатския съвет до Конституционния съд. 

Зеленогорски определи като важно, че РБ и ДПС водят диалог и каза, че евроатлантическата ориентация не може да се отрече на ДПС. Говорим си, като останахме на твърди позиции, другото е емоции, а това пречи в политиката, подчерта още той, като добави, че обществото е получило максимално от тези преговори.  

Зеленогорски подчерта важността за РБ на приемането на Закона за антикорупция на вицепремиера Кунева. В закона се залагат сериозни мерки, които трябва да притесняват всички, които не се движат по правилата. Ще има истинска реформа, когато има максимално ефективна съдебна система по отношение на всички. Не може да се гонят вещици и да се слага норматив за хора в затвора, подчерта Зеленогорски. 

Тази коалиция може да има свой хоризонт не година, две или три, а да търси втори мандат. Това каза днес министърът на здравеопазването д-р Петър Москов в ефира на bTV относно постигнатия компромис за промените в Конституцията. По думите на Москов изводът от двете седмици преговори е, че коалицията е излизла с по-високо ниво на доверие и би имала много по-далечен съвместен хоризонт.

Миков: Със законопроекта за Конституцията беше нанесен удар върху парламентаризма

Внесеният законопроект за промяна на Конституцията застина. Беше нанесен тежък удар върху парламентаризма като цяло. Това заяви председ...

"Движението за права и свободи изигра последователно и много коректно подкрепата за тези промени", коментира още Москов. По думите му политиката е изкуството да правиш необходимото възможно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика