Зеленогорски: Анонимни сигнали ще се проверяват, ако имат доказателства

1886
Зеленогорски: Анонимни сигнали ще се проверяват, ако имат доказателства
Снимка: БГНЕС

По антикорупционния закон всякакви сигнали ще бъдат проверявани, независимо дали са подписани, неподписани или са медийни публикации. Условието е в сигнала да има категорични доказателства за нарушението и надеждна информация, за да не се допусне „лов на вещици”.

Това заяви съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

Зеленогорски с "лично мнение": Ако няма антикорупционен закон, да отиваме на избори

Ако антикорупционният закон не мине отново, според мен трябва да се отиде към предсрочни парламентарни избори. Това е мое лично станови...

„Сигналите предварително ще се проверяват, независимо какви са, и след проверката на доказателствата, когато е ясно, че сигналът не е голо обвинение, клевета или опит за дискредитиране на човек, ще се преминава към задълбочена проверка на съответното лице, като начинът ѝ е ясно дефиниран в закона“, посочи още той.

Припомняме, че именно анонимните сигнали бяха причина парламентарната група на АБВ да не подкрепи първият вариант на антикорупционния закон, чиито автор е Меглена Кунева. Според зам.-председателят на партията Румен Петков нито една европейска прокуратура не работи по анонимни сигнали

По думите му е изненадващо, че за водещо се счита дали е подписан или не един сигнал, а не това дали в сигнала има доказателства, подкрепени с факти за корупция или злоупотреба.

„Силната сигнална функция е нормална практика в редица държави, към които се стремим и в цяла Европа“, каза още Зеленогорски и напомни, че към момента български гражданин може да изпрати неподписан сигнал до Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ и следва да може да го направи и към българския орган за противодействие на корупцията.

Кунева: Законът за антикорупцията е тест за нормален политически живот

Не можем да стоим наполовина вътре, наполовина вън от ЕС, защото все повече ЕС ще се разделя на по-бърза и по-бавна скорост. Ще има гру...

По думите на Зеленогорски, законът засилва сигналната функция на гражданите и медиите у нас, като има и гарании срещу злоупотреби с правото да се подава сигнал.

„Сигналът ще има конкретни реквизити, ще се подава по образец, ще се прави предварителна проверка, за да се види има ли данни за образуване на производство по закона, а преди приключването на проверката на сигнала служителите на Бюрото няма да имат правото да ги оповестяват, нито да изразяват публично становището си по висящи производства. Т.е. водещо в уредбата на сигналите е не дали са подписани, а дали съдържат доказателства и ясна информация за сигнализираното нарушение“, посочи още Найден Зеленогорски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика