Зеленогорски с "лично мнение": Ако няма антикорупционен закон, да отиваме на избори

3025
Зеленогорски с "лично мнение": Ако няма антикорупционен закон, да отиваме на избори
Снимка: БГНЕС

Ако антикорупционният закон не мине отново, според мен трябва да се отиде към предсрочни парламентарни избори. Това е мое лично становище. Това каза Найден Зеленогорски, съпредседател на ПГ на Реформаторския блок (РБ) след заседание на Изпълнителния съвет на РБ, предаде БГНЕС.

„Обществото няма да търпи това. Трябват мощни мерки в борбата с корупцията”, посочи още той. Законът за антикорупция днес е бил внесен в Изпълнителния съвет (ИС) на Реформаторския блок и трябвало да го гледат, но не стигнало времето. „Проектозаконът е факт. Той е внесен в Изпълнителния съвет на Реформаторския блок. Имаме в рамките на управляващото мнозинство идея да обсъдим заедно законопроекта – да видим кои са темите, които ни събират и които ни разделят,за да може максимално бързо законът за антикорупция да мине на първо и на второ четене”, каза Зеленогорски.

Реформаторите обсъждат потенциалната оставка на Орхан Исмаилов

Партиите от Реформаторския блок се събират на среща на „Раковски” 134, за да обсъдят потенциалната оставка на зам.-министър...

По думите на бившия кмет на Плевен антикорупционният закон е "червената линия" на Движение "България на гражданите". Терминът беше използван от Радан Кънев, който с него охарактеризира докъде стига търпението към ГЕРБ от страна на партньорите в управляващата коалиция. На въпрос за изказването на Радан Кънев за линията на компромиса, Зеленогорски припомни, че колегите от ДСБ са казали, че са в опозиция, а в същото време подкрепят усилията на МЗ, МО, и МВнР и смятат, че там реформите се движат добре и че нещата вървят добре. „Ако приемем условно, че ние в момента обявим, че излизаме в опозиция това моментално означава, че поне двама от тези трима министри няма да бъдат министри. Извинявайте обаче има един алогизъм в тази стратегия: Ти си опозиция, но подкрепяш част от управлението. Ако и ние излезем в опозиция, тези министри вече не са министри, там реформите не вървят и ние не можем да очакваме нищо позитивно. За мен червената линия не е да обсъждам конкретен министър, а да обсъждам дали той осъществява реформите и дали той прави полезни неща за България”, заяви Зеленогорски и посочи, според него тяхната линия е не да гледат конкретния човек, а да гледат какво върши той.

Надявам се АБВ да направят това, което хората очакват – обществото казва, че корупцията е най-големият проблем и ако АБВ не искат борба с корупцията, да го обяснят на избирателите си, подчерта политикът. Припомняме, че от два дни между ДБГ и АБВ вървят нападки - Даниел Вълчев пръв обвини АБВ, че 17 от членовете на националното им ръководство са с некоректни декларации, а Румен Петков отвърна, че Реформаторите не са отчели 90 000 лева след последната изборна кампания. Именно АБВ беше една от партиите, които бламираха първия опит за приемане на антикорупционен закон, дело на Кунева.

Реформаторско бъдеще?

Според Зеленгорски, утре (10 февруари) на заседанието на Съвета за развитие на РБ ще предложи да отпадне точката с оценката за работа на правителството, тъй като ИС на РБ реши да се даде срок от 3 месеца за оценката веднага след подписването на меморандума с ГЕРБ. Той добави, че предложението на Патриотите за обсъждането на концесията за Банско също следва да се отложи в дневния ред на Съвета за развитие, тъй като на Реформаторите им е нужно време да се запознаят с детайлите по тема от особена важност за РБ и за цялото общество.

Реформаторите готвят сложни еквилибристики, за да оцелеят политически

Петте партии от Реформаторския блок (РБ) ще правят ново споразумение до средата на май, а на 10 юни ще направят конфедеративен конгрес....

Реформата в МВР, отбранителната стратегия, измененията на Закона за държавната администрация, както и темата за Съвета за децентрализация ще са сред темите на Съвета за развитие утре, посочи още Зеленогорски. От РБ внесохме въпрос за следващия съвет, свързан със специалната стратегия за изостаналите, полупланинските и планинските райони, за които държим да има обезпечена финансово целенасочена стратегия, каза още той. Зеленогорски подчерта, че в Съвета за развитие не е предвидена точка в дневния ред за номинацията на генерален секретар на ООН.

Веселин Пенев като част от преговорния екип на РБ с ГЕРБ подчерта, че много от въпросите от меморандума са изчистени и като съдържание, и като срокове за изпълнение. Обединихме се около ускоряването на процесите, финализираме преговорите другата седмица и се очаква официалното подписване на документа, каза още Пенев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика