Зинаида Златанова: Ще се откажем от текста за снимането в НК при силна обществена реакция

29455
Зинаида Златанова: Ще се откажем от текста за снимането в НК при силна обществена реакция
Снимка: БГНЕС

Когато гледам текста на член 146 от новия Наказателен кодекс, аз виждам Европейската конвенция за правата на човека. По никакъв начин не ми беше хрумвало, че чл. 146 може да засегне работата на журналистите. Това заяви правосъдният министър и вицепремиер Зинаида Златанова в сутрешния блок на Нова телевизия.

Искам да обясня европейския контекст на текста за фотографирането в новия Наказателен кодекс. Текстът е изработен от работната група към Министерството на правосъдието през 2012-та година. Тогава беше пикът на темата с незаконните подслушвания. Нашите права свършват там, където започват другите, обясни Златанова.

Какво мислите за промените в Наказателния кодекс?

Новата година ни донесе промени и предложения за промени на Наказателния кодекс. Сред най-обсъжданите са: - отпадане на доживотния за...

Златанова заобиколи директния въпрос дали човек може да влезе в затвора, ако снима публична личност на публично място без нейно съгласие, като каза, че кодексът гарантира по-добра защита на личните права. Длъжни сме по закон ако се извършва престъпление и ние знаем това, да уведомим съответните органи – така правосъдният министър защити текста в Новия наказателен кодекс.

Правосъдният министър обаче каза, че текстът на член 146 може да бъде преразгледан. Това е проект – не е гледан в Министерския съвет, не е гледан в Народното събрание, припомни Златанова. Отказваме се от текста, каза тя. Правосъдният министър заяви в прав текст, че авторът на снимите на Волен Сидеров от Летище Варна не може да влезе в затвора според член 146.

Цензурата в медиите

Златанова засегна и темата с член 193 в новия НК. Той гласи дословно: „(1) Който противозаконно контролира или ограничава печатни произведения, публични изяви, спектакли или дейността на средство за масово осведомяване, се наказва с лишаване от свобода до три години, с пробация или с глоба. (2) Когато деянието по ал. 1 е извършено от длъжностно лице в нарушение на службата или на функцията му, наказанието е лишаване от свобода до четири години и лишаване от право по чл. 60, ал. 1, т. 1.” Правосъдният министър коментира, че е интересно дали собствениците на медии ще подкрепят този текст.

Доживотен затвор без право на замяна

Според проекта за НК: До 12 години затвор за депутати и министри, ако вземат подкуп

Новият Наказателен кодекс предвижда доста по-сериозни наказания за получаване на подкуп, но същевременно възниква и хипотеза за санкция...

По отношение на премахването на доживотния затвор без право на замяна Златанова изтъкна, че изготвеният текст е резултат от труда на три правителства и стотици експерти. Правосъдният министър обаче призна, че дебатът в Народното събрание ще покаже дали българското общество е готово за такова нещо. Тук най-важно е общественото мнение – ако то е против премахването на това най-тежко в момента наказание в българския НК, значи не сме готови. А наличието на смъртно наказание в една правна система не намалява престъпленията – това е доказано в практиката, подчерта Златанова.

Неизбежната самоотбрана

Считам, че границите на неизбежната самоотбрана са максимално широки, особено в сравнение с други законодателства. Тук е много важно мнението на магистратите, на съдиите – прилагането е по-важно. На въпрос дали сме защитени от закона ако грабител влезе с нож в дома ни и ние се защитим с пистолет, Златанова каза, че и по стария, и по новия НК не можем да използваме огнестрелно оръжие в тази ситуация.

Темата „Волен Сидеров”

Извън всякакво съмнение е, че такова поведение е недопустимо, още повече от човек, който е от толкова години в Народното събрание. Бих призовала Сидеров да се извини на служителката на френското посолство, на другите пострадали – това е кавалерско, заяви Златанова.

Новият Наказателен кодекс може да запуши тотално устите на държавните служители

Предпоставките в проекта за нов Наказателен кодекс (НК) за спорни моменти и казуси, които не са в полза на обществото, продължават да с...

Притеснявам се, че напоследък има опити всеки да прехвърли отговорността си на друг. Г-н Сидеров не е назначен в Народното събрание, той е избран. Освен това ако при предишните инциденти имаше адекватна властова реакция спрямо Волен Сидеров, както сега главният прокурор реагира, нямаше да се стигне дотук, подчерта правосъдният министър.

Лично аз не се чувствам нито зависима, нито подкрепяна от Волен Сидеров, завърши Златанова в отговор на въпрос за „златния пръст” на лидера на „Атака” за сегашното управление.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика