Не рискуваме коалицията, нека сме по-смирени, призова Борисов

20060
Не рискуваме коалицията, нека сме по-смирени, призова Борисов
Снимка: БГНЕС

Не, не рискуваме коалицията заради пенсионната реформа днес. Дори малко съм учуден, защото в Германия бях с г-жа Кунева, с г-н Кънев, с г-н Калфин и видяхме един чудесен климат на политическо общуване там, каза премиерът Бойко Борисов в „Панорама”.

Не съм обърнал за 15 минути пенсионната система в неделя следобед, говорихме в неделя сутринта. Говорих със синдикатите, с бизнеса, тръгнах следобед в неделя (14 декември) за Германия и затова обърнахме внимание на темата само сутринта. Никой от партньорите не ми каза нищо в Германия, но приемам, че трябваше повече да си говорим и ще си говорим, уточни Борисов.

Брюксел: Изпълнявайте споразумението по Южен поток

България ще издаде необходимите разрешителни за "Южен поток" и ще продължи подготвителните дейности по реализацията на проекта. Това...

Чух куп лъжи – няма национализация на пенсионни фондове. Никой не им пипа парите, ако на хората им харесва да останат в пенсионните фондове. Даваме само права на избор – не сега служебно да се прави разпределението на пенсионните фондове, а да има избор и всеки да мисли. Единственият аргумент по реформата е, че е еднократно – поел съм ангажимент да може да отидете в НОИ и ако не ви харесва, да се върнете пак в частен пенсионен фонд, каза Борисов.  Нека сега пенсионните фондове да привличат хората, да се борят за тях, добави той.

Разпоредил съм да има проверка на частните пенсионни фондове, за да няма нова дупка като КТБ. Вече над 3 млрд. лева са разпределени заради КТБ, заяви Борисов. На въпрос защо се прави сравнение между частните пенсионни фондове и КТБ, премиерът отрече да го прави. Само казвам, че много голямата лихва води до „лакомеене” и после страдание, уточни Борисов.

Партньорите от Реформаторския блок ме обидиха, като казаха, че съм влязал в коалиция с ДПС. По тази логика те влязоха в коалиция с БСП. Няма по-свещено право от правото на избор, смята Борисов.

Най-важните стъпки бяха запазването на плоския данък и предварителните отчуждения. Плоският данък нямаше да мине без ДПС, затова се обадих на г-н Местан и му благодарих. При тези два закона Реформаторите нищо не казаха, сега говорят, възмути се Борисов. Когато някой ти прави добро, благодари му, когато ти прави лошо – воювай с него, смята премиерът. До този момент Реформаторите не са ме убедили, че пенсионната реформа е лоша – ако го направят, ще правим промени.

По отношение на максималния осигурителен праг Борисов каза, че изпратил лично Цветан Цветанов да поиска прошка от Ивайло Калфин. 12-13 часа работен ден, стават грешки, уточни премиерът.

Горанов пак наблегна на свободата на избора между НОИ и частните фондове

Всеки български гражданин ще има свободата на избор, ако прецени, да трансферира своите вноски в системата на държавното обществено о...

Толкова съм толерантен с Реформаторите, взаимно е. Не съжалявам, те са хубави хора, добре се работи с тях. Реформаторите говорят за пенсионната реформа, месец мина, защо да не започнем, вместо да чакаме до 31-ви март, обясни Борисов. Нека малко бъдем по-смирени, не със заплахи веднага – докарахме 2 млрд. по ОП „Човешки ресурси”, ЕК одобри ОП „Транспорт” т.е. 4 млн. лева и това е благодарение на коалицията, на опозицията също, защото имаме стабилно правителство, каза Борисов. Залогът е стабилността на България, нека не си правим сечено, добави той.

Южен поток

По темата „Южен политик” Борисов заяви, че Путин говори, но няма и един написан ред от Русия, че проектът е спрян. Затова ни посъветваха европейските партньори да си изпълним задълженията по договорите – подготовката, за да не сме виновни ние за провала на проекта, припомни Борисов. Не е ясно обаче какви са параметрите на договорите, че може да се стигне до съд, както изглежда от думите на премиера. Борисов обаче каза, че ще дадем разрешителните за морската част на Черно море, защото юристите на Путин му казали, че може да ни съди заради бавенето. Иначе тръбата дори да минела през Турция, след това ще мине по трасето на „Набуко – Запад” и пак газът ще минава през България, смята Борисов.

За първи път на Европейски съвет канцлерът Ангела Меркел каза на колегите от ЕС, че сме в зависимо положение от Русия заради 5-ти реактор от АЕЦ Козлодуй, който трябва да бъде модернизиран, а сега зависи от Русия за горивото. Затова и не трябва да настояваме със санкциите за Русия заради България, казала Меркел.

За изказването на Валери Симеонов за ромите Борисов се пошегува, че казвал в Европа, че „Патриотичният фронт” е по-близък с Реформаторския блок. Вървят здравната реформа, правосъдната реформа - подкрепям и Петър Москов, и Христо Иванов, подчерта Борисов.

Валери Димитров успокоява за пенсионната реформа

Хората трябва да знаят, че ако си преместят парите в НОИ, ще има по-нисък риск, но и по-ниска пенсия. Иначе ще има по-висок риск, но и ...

За финал премиерът заяви, че се прави проверка на служба КОС след поредния инцидент в завод за боеприпаси. Ако има там пропуски, да си отиват - разпоредил съм на министрите, на Вучков, каза Борисов.

В махалата винаги съм бил помирител, макар че най-добре се биех. Обичам мира, но съм готов за война. Моята партия е готова да отиде на избори всеки ден. Никоя друга партия няма изгода от избори - затова да не ме блъфират, само ще съсипем държавата, завърши Борисов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика