Осман Октай пожела на Пеевски да оцелее физически

7122
Осман Октай пожела на Пеевски да оцелее физически
Снимка: БГНЕС

Предстои ни интересна политическа есен и интересна политическа зима – дано да не е драматична. Така бившата дясна ръка на Ахмед Доган – Осман Октай, коментира осветляването на Делян Пеевски.

Що се отнася до семейство Пеевски, обществената тайна става факт. Можем да гадаем само как така след идването на НДСВ на власт майката-шефка на тотото придобива такава мощна финансово-политическа власт, каза Октай пред Нова телевизия. Пеевски дойде в ДПС доста след като се разделихме с Доган. ДПС, за съжаление, стана ненормална политическа сила, за реализация на кадруване. Самият Доган си каза – ние разпределяме порциите, припомни Октай.

Пеевски и истината за КОЙ

Покрай т.нар. "осветяване" на Пеевски стана ясно, че никога не е имало значение дали той ще оглави ДАНС. Защото КОЙ не е конкретен чов...

Според Октай няма никакво значение от осветяването на нещо, което е публична тайна. Въпрос на време е Пеевски да прехвърли активите си на други лица – това ще се случи, убеден съм, сигурен е бившият депутат от ДПС.

Осман Октай припомни свое интервю отпреди години, че докато бил фактор в ДПС, нямало да допусне тя да се превърне в платформа на действие на политико-икономически групировки. Още тогава обаче имаше сигнали, че процесът върви. Когато някой бъде осветен, той бива принуден да се оттегли. Година преди Доган да се оттелги, аз казах, че той ще го направи, защото стана непоносим дразнител за обществото. Доган оцеля, защото иначе ДПС няма да се запази в цялостен вид. Ахмед Емин пък плати с живота си, изброи Осман Октай. Що се отнася до Пеевски, година и половина вниманието не можа да се отклони от него. Неслучайно Бойко Борисов каза, че ако Пеевски го няма, ДПС ще стане „приемлива партия за разговор”. Постепенно го извеждат, дай Боже Пеевски да оцелее физически, пожела му Октай.

На въпрос колко време ще продължи изтеглянето на Пеевски, Октай каза, че може да е бързо, може да трае месеци. И Лютви Местан може да бъде изведен, ако е станал твърде голям дразнител, предупреди бившата дясна ръка на Ахмед Доган.

Октай даде и друг пример – как Пеевски разкарвал за ръка Сотир Цацаров по Сараите, а после Цацаров станал главен прокурор. После общественият натиск за разследване на фамилията не даде резултат, каза бившият депутат от ДПС. Тези „посредници” ще бъдат използвани, докато не се нормализира и демократизира българската политическа система, категоричен е Октай. Това явление руши устоите на държавата, добави той. С какво Пеевски е толкова опасен – една банка дава големи кредити и с междуфирмени заеми се прикриват дългове – например на сина на Първанов, на сина на Драшков (бел. ред. – замесник-шефът на ДАНС Иван Драшков), млади момчета, обясни Октай. Хората около Делян Пеевски знаят кои фирми и кои хора са обвързани, за да обслужват. Това е заплаха за много хора и затова Пеевски го извеждат. Не може да стане без министър на финансите, без управителя на БНБ, каза Октай. Как така член от УС на БНБ повтаря мандата си и то като шеф на БНБ (бел. ред. – Димитър Костов, който беше и финансов министър на Жан Виденов), след случая с КТБ, попита риторично бившият депутат на ДПС.

Радан Кънев призова да се разследват милиардите на Пеевски

По повод слуховете за оттеглянето на Пеевски от политиката, днес на пресконференция във Варна, Радан Кънев призова всички партии включи...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика