Атанас Атанасов: И да не мине сега съдебната реформа, не се махаме от властта

5168
Атанас Атанасов: И да не мине сега съдебната реформа, не се махаме от властта
Снимка: БГНЕС

Срещата между Реформаторския блок и ДПС беше договорена преди изявлението на Бойко Борисов, в което ни призова за смирение. Реформаторският блок е активна страна и търси начин съдебната реформа да стане, коментира депутатът от Реформаторския блок о.з. генерал Атанас Атанасов пред Нова телевизия.

Лошо би било, ако публично така се нападаме. Може би колегите работят по-тихо, не дават публичност, подчерта депутатът от Реформаторския блок, визирайки засега мълчанието на народните представители на ГЕРБ за съдебната реформа. Атанасов припомни, че проектът за изменение на Конституцията е на председателя на Народното събрание Цецка Цачева и група депутати. Брюксел ни даде отново знак и това не е случайно – всички социолози казват, че 90% от гражданите очакват промяна в съдебната система и Конституцията. Това означава и избирателите на БСП, АБВ, ДПС, заяви о.з. генералът.

Всички големи държави в Европа са "за" съдебната реформа на Иванов

В устен доклад, представен на закрито заседание в Брюксел вчера (15 май), Европейската комисия застана категорично зад промените в конс...

Бях впечатлен от начина, по който бяхме посрещнати и от конструктивния начин на водене на разговора. В същото време това беше среща между политически сили, които си нямат доверие и трябва много да се внимава какво се говори, каза Атанасов. ДПС ни каза, че е готово да подкрепи по-радикални реформи, но след местните избори, добави той. На въпрос „защо”, Атансов даде само предположение – че дебатът за същинските промени по съдебната реформа би бил точно по време на местните избори, ако сега, на първо четене, реформата мине.

За нас изразител на политическото статукво в съдебната система е на ДПС, категоричен беше Атанасов. Ако обаче поведението на ДПС е само трик, за да няма дебат преди местните избори, не сме съгласни, добави той.

Внесеният законопроект трябва да се гласува в срок от 3 месеца – т.е. до 27-ми август, припомни депутатът. Ако не се оттегли законопроекта, а бъде гледан и отхвърлен, по темата след това не може да бъде гледан нов законопроект в следващите шест месеца, добави Атанасов. Той е категоричен, че на първо четене съдебната реформа трябва да мине. Който гласува против, да обясни на избирателите си, на ЕС и на когото иска защо го е направил, каза Атанасов. И добави, че не вярва Бойко Борисов да поеме ангажимент за отлагане на съдебната реформа, „защото тогава наистина поставя под въпрос управляващото мнозинство”. Попитан директно дали ако сега не бъде гледана съдебната реформа, Реформаторите ще се махнат от правителството, Атанасов каза "не". Само с нас може да има съдебна реформа - ще се махнем от властта, когато се убедим, че реформата може да мине без наше участие, но във вида, в който иска обществото.

На въпрос дали Сотир Цацаров има полза от контрапротести в своя полза, Атанасов просто коментира, че главният прокурор е начетен човек, но с поведението си като прокурор напомня за „онази прокуртура”, заради която имаме европейски мониторинг на съдебната ни система. Със същите средства и методи, както и Филчев, сегашната прокуратура се опитва да се разправя с противниците си, заяви депутатът от Реформаторския блок. Разковничето на съдебната реформа е, че сега всички важни решения на ВСС зависят от Сотир Цацаров. Затова искаме разделяне на колегиите – отвсякъде се вижда, че Цацаров се гневи на това, че някой иска да раздели това статукво. Нека главният прокурор се смири и се отдръпне, подчерта Атанасов. Той не поиска официално оставката на Цацаров. Бойко Борисов да вземе да каже и на Цацаров да се смири, добави о.з. генералът.

Москов: Реформаторите почват диалог с ДПС за съдебната реформа

Да, представям си. Така здравният министър Петър Москов отговори дали си представя, че в качеството си на грижещ се за здравеопазването...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика