След срещата с Реформаторите ДПС продължава да иска съдебна реформа наесен

5316
След срещата с Реформаторите ДПС продължава да иска съдебна реформа наесен
Снимка: БГНЕС

Няма съгласие между ДПС и Реформаторския блок след срещата между ръководството на двете парламентарни групи относно проекта за промени в Конституцията. Това съобщи лидерът на ДПС Лютви Местан, предаде БГНЕС.

Местан определи разговора като коректен и конструктивен, но ДПС остава на позиция, че съдебната реформа следва да се реализира след предварително постигнато съгласие между системни партии, които предварително да образуват конституционно мнозинство на база постигнато съгласие. "След местните избори съдебната реформа да се реализира като продукт на обща воля на съгласие между системните политически партии", призова Местан.

Цацаров осъди държавата заради парите за съдебната власт

Единодушно с 12:0 гласа Конституционният съд (КС) уважи искането на главния прокурор Сотир Цацаров и обяви за противоконституционна р...

Според него е много вероятно тази позиция на ДПС да бъде оценена като отлагане и стопиране на реформите, но това не е така. "Убедени сме, че при този подход съдебната реформа ще се ускори и ще се реализира много по-бързо в сравнение с продължаване на усилията по този конституционен проект", каза лидерът на ДПС.

Лидерът на ДПС счита, че ако се постигне съгласие по такъв подход и веднага се започнат разговори за постигане на предварително съгласие по съдържанието и посоката на съдебната реформа в пакет, като се договорят не само промените в Конституцията, но и в Закона за съдебната власт, в Наказателния кодекс и Наказателно-процесуалния кодекс, след местните избори реформата ще отнеме много по-малко време. Според Местан сегашният конституционен проект е дискредитиран.

"ДПС няма да гласува против конституционния проект. Възможно е обаче да дадем малко по-особен знак, че сме готови да участваме активно за реализирането на съдебната реформа", коментира Местан в отговор на директен въпрос как ще гласува групата му по проекта за промени в конституцията. Според Местан ако ДПС не гласува с "против" или "въздържал се" ще даде силна заявка, че чрез диалога може да участва активно в реализирането на съдебната реформа, в това число и в нейните конституционни измерения. От обяснението на Местан стана ясно, че по всяка вероятност ДПС няма да участва в гласуването, но при друг подход е възможно да участва в диалога занапред.

След срещата Радан Кънев обяви, че толкова сериозен политически разговор не е водил през живота си и добави, че диалогът ще продължи. На този етап не са променили позицията си относно конституционните промени, призна лидерът на ДСБ по адрес на ДПС.

Кунева: Съдебната реформа няма да приключи тази година

„Съдебната реформа няма да приключи тази година“, това заяви вицепремиерът Меглена Кунева в предаването „Лице в лице ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика