Атанасов очаква поне 160 гласа за промяната на Конституцията

3364
Атанасов очаква поне 160 гласа за промяната на Конституцията
Снимка: БГНЕС

Днес ще се види кой ще натисне зеленият и кой – червеният бутон. Така депутатът от Реформаторския блок и председател на Комисията по външна политика о.з. генерал Атанас Атанасов коментира пред Нова телевизия предстоящото днес (23 септември) гласуване на първо четене на Законопроекта за изменение на Конституцията във връзка със съдебната реформа.

Конкретните текстове ще се гледат на второ четене, не сега. Днес ще се покаже политическа воля, подчерта Атанасов. Той е категоричен, че за да има радикална промяна в съдебната система, трябва да се почне от Конституцията. Съдът трябва да е абсолютно независим, свободен от всякакви зависимости, каза Атанасов. Той счита същото и по отношение на прокуратурата и припомни, че Констинброд и КТБ са знакови случаи, останали без отговор от държавното обвинение.

Георги Първанов предложи на управляващите сделка за конституционните промени

Ако искаме да има движение по съдебната реформа с консенсус и поне 180 гласа, да приемем становище, че по третия пункт (за разпределени...

Атанасов засегна и опита за разследване на прокуратурата спрямо президента Росен Плевнелиев – заради среща на държавния глава във Виена с един от шефовете на EVN Щефан Шишковиц. Той е с имунитет – импийчмънт може да постанови Конституционният съд, ако е сезиран с две трети от гласовете на народните представители, заяви о.з. генералът. Прокуратурата е орган, който изпълнява поръчките на „сарайско-библиотекарския” кръг. Прокуратурата е зависима, заяви Атанасов. И даде пример, че негов приятел-прокурор му казал преди време, че Върховна касационна прокуратура работи това, което им кажели от „банката”. Категорично всички връзки на задкулисието минават през ДПС. С 23 гласа от Реформаторския блок правим всичко възможно, за да минимализираме това. Трябва прокуратурата да стане отчетна – да се задават въпроси на главния прокурор защо някое действие се извършва или не, заяви Атанасов. И не се съгласи, че Реформаторският блок не действа достатъчно смело, като оставя впечатление, че е част от задкулисието.

Попитан какво прогнозира за днес след слуховете из пресата за пълен провал, Атанасов отговори, че очаква поне 160 гласа. Ако не се стигне до 180 гласа, при 160 след три месеца пак се връщаме на законопроекта, което е все пак нещо, подчерта той. Проблемът сега е при АБВ заради уклончивите сигнали, заяви народният представител.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика