Цацаров призна: Бареков се обажда и прокуратурата проверява президента, без главният прокурор да знае

28956
Цацаров призна: Бареков се обажда и прокуратурата проверява президента, без главният прокурор да знае
Снимка: БГНЕС

Прокурор от от Софийска градска прокуратура е започнал да проверява президента след сигнал на Николай Бареков за срещата на Росен Плевнелиев с "втория човек" в EVN Щефан Шишковиц. Това е сторено, въпреки че Конституцията не позволява да се води разследване срещу държавния глава, докато той е на поста си.

На специална конференция днес главният прокурор Сотир Цацаров лично потвърди информацията, предаде БГНЕС. Цацаров обясни, че е постъпил сигнал от Бареков, отнасящ се за действията на държавния глава и други лица по повод среща на Плевнелиев във Виена. Сигналът е изпратен на СГС. Прокурор е разпоредил проверка като е дал на органите на ДАНС указания. Те са да се снеме обяснение от Бареков, в което той да посочи всички изяснени на него факти и обстоятелства и да приложи документи, ако има такива. Второ, да се установи фактическата обстановка. Администрацията на президента е получила писмо от председателя на ДАНС с искане за отговори за конкретно поставени въпроси, същото писмо е получило и ръководството на EVN.

Маргарита Попова не се разграничи ясно от номинацията на Бареков за президент

Президентската институция не може да персонифицира, не може да казва кога правителството да подава оставка, президентската институция т...

На 15 май от президентската администрация уведомяват Цацаров какво вършат подчинените му и дне по-късно, на 16 май, прокурор от ВКП е изискал преписката от СГП и е отменил постановлението за възлагане на проверка. Причината за отказа е основание на текст от Конституцията, съгласно която срещу президента не може да бъде възбудено наказателно преследване.

Подаден е бил сигнал, след което по принцип трябва да се направи проверка, обясни главният прокурор. Той каза, че прокурорът от СГП не е следвало да възлага проверка на ДАНС, а да се позове на Конституцията.

Главният прокурор добави, че в случая не става дума нито за възбуждане на наказателно преследване, нито за каквито и да е действия по разследването. "Отделен е въпросът, че между предмета на проверката, който е зададен в прокурорското постановление и въпросите, които са били отправени до администрацията на президента има доста значителна разлика", каза Цацаров. Той ще говори и с ръководителя на Софийска градска прокуратура и с конкретния прокурор, но не каза кой е той, и е категоричен, че в действията на конкретния прокурор не намира политически мотиви. Обяснения от самия Николай Бареков не са били снети.

Проверката по сигнала срещу Николай Бареков пък не може да приключи бързо, тъй като са възложени данъчни ревизии.

Парламентът не може да отстрани президента, само Конституционният съд може

Няма как Народното събрание да разследва държавния глава. Парламентът може единствено, ако прецени, че има държавна измяна, 25% да внес...

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов съобщи днес за специализирана операция "Лион", която се провежда от прокуратурата и ДАНС в рамките на съвместен екип за разследване с френските им колеги и Европол. Проверили сме 29 адреса в страната, намерени са 2 работилници за скимираща техника. Задържани са 10 лица, 3 от тях са поискани от френските власти с европейска заповед за арест.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика