Без изненади - депутатите си вдигнаха заплатите

62129
Без изненади - депутатите си вдигнаха заплатите
Снимка: БГНЕС

Очакваното стана факт - след като четири години депутатите не вдигаха заплатите си, сега народните представители решиха, че времето за спестяване е отминало. Така новата заплата става 2550 лева на месец - колкото три средни работни заплати в страната, предаде bTV.

Увеличението реално е от 354 лева. За сравнение от 1 юли пенсиите се увеличават с 4-5 лева. По 350 лв. отгоре за всеки депутат означава общо 84 000 лв. на месец в повече или над милион годишно от бюджета само за заплати на парламентаристите, посочи депутатът от ГЕРБ Димитър Главчев.

Скобираха колите на депутатите

Депутатите прекратиха за 10 минути заседанието си, тъй като се оказа, че на част от автомобилите, паркирани до Народното събрание, служ...

От 2010 година насам, всеки януари пленарната зала гласува заплатите на депутатите да бъдат замразени на ниво от 2196 лв. Това означава да не бъдат индексирани, както е по закон, и да отговарят на три средни заплати за страната.

От БСП не намират причини да продължат практиката на замразяване. „Мисля че не е необходимо, защото тенденцията е да се размразяват доходите и да се повишават. Защо депутатите да са изключение”, попита народният представител от Коалиция за България Румен Гечев. Гечев беше министър на икономическото развитие по времето на Жан Виденов.

Депутати от ДПС също не виждат причина доходите им да не бъдат актуализирани. Според зам.-председателя на партията Йордан Цонев заплатите не трябва да се замразяват. „Ние не работим ли, какво? Депутатските заплати не се увеличават по презумпция, а ако се увеличават доходите на хората. ако средната заплата се увеличава, защо? Може би ви се струва, че мързелуваме? Аз лично работя по 12 часа”, заяви той.

Ако се вдигнат заплатите на депутатите, това ще доведе и до увеличаване на разходите за още няколко институции, където доходите на служителите се изчисляват на база на депутатското възнаграждение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика