Безумно кратки срокове за предложения за ново ръководство на ЦИК

14788
Безумно кратки срокове за предложения за ново ръководство на ЦИК
Снимка: БГНЕС

На 20 март Народното събрание ще проведе избор за ново ръководство на Централната избирателна комисия (ЦИК). Това се налага с оглед приемането на новия Изборен кодекс, който предвижда промени в комисията. Там не могат да работят действащи съдии - а такива бяха досегашният председател Красимира Медарова и говорителят Бисер Троянов.

Краткият срок означава, че за номинации за членове ще бъдат дадени само шест дни, като това се отнася до партиите. При гражданските организации времето за предложения е два пъти по-кратко – де факто само три работни дни, включително днес, тъй като на 11-ти вече трябва да са представили предложения. Според Красимир Ципов от ГЕРБ това е чиста имитация на публичност и рискът в ЦИК да влязат хора, за които не е ясно защо ще са там, е голям.

Ръководството на ЦИК вече ще се избира от парламента

Ръководството на Централната избирателна комисия (ЦИК) ще се избира от Народното събрание. Това решиха депутатите с приемането на текс...

Отделно на 11-ти март, вторник, ще има извънредно заседание на парламента, предаде Агенция „Фокус”. Дневният ред на извънредното заседание предвижда първо гласуване на промени в Закона за митниците, първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за оръжията, боеприпасите, взривните вещества и пиротехническите изделия, първо гласуване на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за защита от вредното въздействие на химичните вещества и смеси, първо четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за административното регулиране на производството и търговията с оптични дискове, матрици и други носители, съдържащи обекти на авторското право и сродните му права, гласуване на промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи, първо гласуване на Законопроекти за изменение и допълнение на Закона за убежището и бежанците, първо четене на Законопроект за Фискален съвет, второ гласуване на промени в Закона за кредитните институции, второ четене на Законопроект за изменение и допълнение на Закона за здравословни и безопасни условия на труд, промени в Административнопроцесуалния кодекс, промени в Закона за обществените поръчки.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика