Бъчварова обеща 65 млн. лв. икономии за МВР, Цветанов не иска само спестяване

4545
Бъчварова обеща 65 млн. лв. икономии за МВР, Цветанов не иска само спестяване
Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова представи промените в Закона за Министерството на вътрешните работи, изготвени от нейния екип. Това стана по време на обществено обсъждане, на което комисията по вътрешна сигурност в НС беше домакин. На него присъстваше екипът на Бъчварова, народни представители, както и синдикални лидери.

От представения законопроект става ясно, че близо 65 милиона лева ще бъдат спестени от бюджета на силовото ведомство. Бъчварова представи няколко направления за промени в Закона за МВР, след които се очаква сериозно намаляване на разходите на министерството.

Цветанов и Бъчварова ще обсъждат реформата в МВР

Председателят на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов организира среща на вицеприем...

Промените предвижда нов модел на финансово управление, в който са включени намаляване на обезщетенията при пенсиониране или напускане на системата от 20 на 12 работни заплати. Според текстовете обаче това ще засяга само служителите, постъпили след 1 януари 2017 г. Предвижда се и намаляване на платения годишен отпуск от 30 на 25 работни дни, което се очаква да спести 13 млн. лв. Бъчварова планира и орязване на допълнителния отпуск за стаж.

Според разчетите на ведомството спестените разходи от отпуски ще могат да се вложат в назначаване на 660 полицаи. Синдикатите на МВР категорично отхвърлиха тази идея, с аргумента, че Бъчварова се опитва да накара служителите да финансират МВР.

Новите текстове включват и въвеждане на централна комисия, която да преценява дали да допуска даренията за ведомството, за да се осигури прозрачност. Друга планирана стъпка е изнасяне на административните услуги като изваждане на документи за самоличност или регистрация на автомобили в отделно държавно предприятие.

Една от най-важните промени, които министърът изтъкна, е отпадане задълженията на МВР да охранява безплатно някои институции и държавни структури. Вместо това тази дейност ще се заплаща на МВР по сключени договори за охрана.

Бъчварова предлага и 4200 служители на МВР, които работят в администрацията, да получат статут на държавни служители, а не както досега - на служител на МВР. "Това ще спести 11,6 млн. лв. от осигурителни вноски", сметна министъра. 1423 щатни бройки пък ще минат към ново държавно предприятие "Център за предоставяне на услуги", което ще спести 22 168 000 лв за издръжка.

Полицаите не дават да се пипа и стотинка от заплатите им, излизат на протест

В няколко града за днес са предвидени полицейски протести. Причината - недоволството от новия опит за реформа на системата на МВР. В П...

Други промени включват отделянето на главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението” в държавна агенция, задължаване на служителите да поддържат и повишават професионалната си квалификация, създаване на възможност за мобилност на полицаите, както и разширяване на обхвата на дейност на ГДБОП.

След като Бъчварова приключи с представянето на промените, думата бе дадена на полицейските синдикати. Те за пореден път изразиха несъгласието си с орязването на социалния пакет.

Галентин Грозев от Синдикалния алианс "Сигурност" заяви, че финансовата целесъобразност на МВР винаги е била на второ място. "Министерството не е търговска фирма и е много по-важно да се обезпечи сигурността на гражданите", категоричен беше той.

Грозев заяви, че в проекта има нагласа да се разделят механично административните от професионалните структури, като се забравя, че самите професии полицай и пожарникар в същината си са административни. Според него новоназначените служители, които ще трябва да работят по новите правила, няма да имат никаква мотивация.

След синдикатите се изказаха и народните представители. Според председателят на комисията и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че едва сега се запознава с предложенията за промени в закона. Той се съгласи със синдикати и депутати, че реформа не може да се прави единствено с цел търсене на икономическа ефективност в системата на МВР.

Полицаи от няколко града излизат утре на протест, готвят и национален

Полицаи от няколко града в страната излизат утре на протест, за национален още няма уточнена датата. Това каза Милован Давидов, зам.-пр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика