Българи отиват да се борят в защита на българското малцинство в Украйна

30635
Българи отиват да се борят в защита на българското малцинство в Украйна
Снимка: БГНЕС

Доброволната организация „Православна зора” е готова да изпраща български бойци, които да защитават българските малцинства в Украйна. Това потвърди бившият депутат от „Атака” Павел Чернев в предаването „Лице в лице” на bTV.

Чернев заяви, че „Православна зора” не е новост, а съществува от две години. Ще защитаваме православните от „украинизация”, подчерта бившият депутат. Той припомни, че една от първите стъпки на новата власт в Украйна е да премахне закона за езиковата политика в страната. Този закон даваше възможност да се ползва като втори официален език майчиният език на съответното малцинство – включително на българското малцинство, припомниха от „Православна зора”.

България подкрепя суверенитета, независимостта и териториалната цялост на Украйна

Подкрепяме суверенитета, териториалната цялост и независимостта на Украйна и очакваме новото правителство заедно с международната общ...

В Украйна, на битово ниво, цари терор. Всичко е в ръцете на паравоенни формирования, които действат както си знаят, казва Чернев. Той подчера, че може да бъде създадено българско опълчение, ако се наложи – в Южна Украйна и в Крим. Ще видим на място какво ще правим, казаха от „Православна зора”. Друга наша главна цел е да осигурим международни наблюдатели за готвения референдум в Крим, заявиха от организацията.

Пред камерата на bTV говориха и хора, които ще заминат за Украйна като бойци. Те казват, че ако се стигне до въоръжени сблъсъци и те ще имат оръжие. В групата има главно бойци от MMA. Те не отговориха откъде ще получат оръжие, ако имат нужда – дали от Русия или от някъде другаде.

На въпрос дали след като защитават българското малцинство в Украйна, не трябва да се защитава и турското малцинство в България, „Православна зора” категорично отговориха с „не”. В Украйна има различна конституция, българите са признати за национално малцинство. В България няма национални малцинства, конституцията е съвсем различна, казаха те.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика