Цацаров поиска списък от "Протестна мрежа" с недосегаеми институции

8392
Цацаров поиска списък от "Протестна мрежа" с недосегаеми институции
Снимка: БГНЕС

Нали ви казах, че която и да е проверка, да започне от автора на дадена публикация. Добре би било „Протестна мрежа”, която ще протестира довечера, (бел. ред. - от 18:30 часа пред Съдебната палата) да излезе с един списък и да каже кои институции не може да се проверяват. Няма да си подам оставката, право на всеки е да протестира. Мое право е да работя така, както намирам за добре и за правилно. Това заяви пред bTV главният прокурор Сотир Цацаров по адрес на избухналия скандал заради публикация в „Труд” за обществена поръчка за поддръжка на климатици, която предизвика проверка на правосъдното министерство.

Не водя война с прокурорски проверки – казвам съвсем ясно това, което мисля, подчерта Цацаров. И заяви, че „нали някой не си мисли, че Христо Иванов ще подписва договори за поддръжка на климатици”. Има си длъжностни лица – нека разграничим политическата роля на правосъдния министър, подчерта Цацаров. И добави, че не приема популисткия подход към съдебната реформа. Тази система само с лозунги не може да се промени, смята той.

ДПС иска отлагане и промени по съдебната реформа от ГЕРБ

Съдебната реформа, която по думите на лидера на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев трябва да влезе в парламента в с...

Кога се яви идеята за съдебна реформа и имаше ли и дума за промяна на Конституцията при формирането на правителството, попита Цацаров. Той е сигурен, че 180 гласа няма да има за съдебната реформа. Ако има 160 гласа, следващото гласуване ще е след 25-ти октомври. Кога ще финализираме конституционната промяна – за Коледа, като коледен подарък. Дотогава никакви други процесуални закони няма да се пипат, включително например за войната по пътищата, заяви Цацаров.

Случаят КТБ

Вчера (13 юли) стана ясно, че авторът на дописката в „Труд” е всъщност Петьо Блъсков, а не Калоян Стоев. В този ред на мисли Цацаров обяви, че му харесват медиите, които изнасят само фактите и оставят на читателите да мислят. Той каза това заради мнението на Радан Кънев, че е колеблив за съдебната реформа. "Кънев се е объркал, никога не съм вземал колеблива позиция. Това, че на Кънев му харесва какво пише в определени издания не е мой проблем, но това е вестник, който излиза с името си. Да не мерим медиите като фалшиви или не. Кои са угодните на Кънев медии?"

Попитан защо не се е сезирал преди време заради КТБ по статия на в. „Капитал”, главният прокурор изтъкна аргумента, че снимка под статия не значело реален автор. Може би говорим за еднопосочност в медиите на г-н Прокопиев, посочи Цацаров, който не отговори кои медии следи, за да се сезира. Нямам практическото време да прочета всичко, което излиза по медиите – чета само преглед на печата, което прави пресцентърът на прокуратурата.

Паметта ми не е къса – имам добра памет и помня много дълго. В съдебното производство няма да има нито едно скрито име, обеща Цацаров по случая „КТБ”. Разрушава се нещо здраво, многозначително добави главният прокурор, като попита дали изданията на "Икономедия" са помогнали за това - никой не бил на това мнение. Някой оспорва ли, че КТБ е била любимата банка на властта – на всяка власт, попита риторично Цацаров. Когато тази банка дава лихва от 9,8% за минимален за нейните критерии от 130 000 лева, това здрава банка ли е? Когато в тази банка се влагат държавни пари и те изтичат чрез кредити към свързани фирми, това здрава банка ли е? Задайте тези въпроси на всички политически групи и партии, които са създали КТБ, подчерта Цацаров. Как стана така, че и Временната комисия за КТБ обясни, че банката е съществувала като пирамида? И Стив Ханке го каза, него кой го натисна, попита Цацаров. В моя мандат смятам, че делото за КТБ ще стигне до съд и няма да бъде скрито нищо, добави главният прокурор.

БСП няма да подкрепи съдебната реформа

БСП няма да подкрепи съдебната реформа във вида, в който се предлага от управляващите, заяви народният представител от „БСП-Лява ...

Различни гледни точки

Сотир Цацаров трябва да си подаде оставката, той превърна прокуратурата в посмешище. Сума дела катастрофираха в съда, с КТБ се действаше по най-безобразен начин. След обиска на офисите на КТБ тръгна всичко надолу. Сотир Цацаров е очевидно зависим човек, коментира журналистът Сашо Диков пред Нова телевизия.

Съдебната реформа ясно показа кой за какъв ВСС ще се бори. От едната страна са Сотир Цацаров и Георги Колев (бел. ред. – председателят на ВАС), които не искат промяна на статуквото, подчерта Диков. Той припомни как Цацаров един ден казва как от КТБ били изнесени с чували 206 млн. лева, а на другия ден да твърдиш, че всъщност не било така. Да не говорим за безумната проверка на президента Плевнелиев (бел. ред. – заради срещата му в Австрия с един от шефовете на EVN), добави Диков.

Голямата вина за Цацаров е и на Бойко Борисов, който не застана крайно категорично зад съдебната реформа и зад Христо Иванов, смята Сашо Диков.

Същевременно главният редактор на „Труд” Петьо Блъсков заяви, че проблемът бил съдебната реформа, а не Сотир Цацаров. Блъсков посочи като много сериозен проблем факта, че от една страна стоели хора, които имали „няколко грама юридическа подготовка и съдебна практика” и говорят за реформа. Има анонимност за авторите на съдебната реформа – не виждам кои са юридическите авторитети, заяви Блъсков, според когото статията за климатиците в „Труд” не е анонимна, а на „Труд”. Докато има авторитети като проф. Огнян Герджиков и проф. Георги Близнашки, които я критикуват, значи има проблем, внуши Блъсков. И отрече, че има проблем със статията - като не можеш да намериш Калоян Стоев, вдигаш телефона и в "Труд" се разяснява - имаме си екипи, събират информация, обясни Блъсков. Превърна този вестник в парцал, отговори кратко Сашо Диков. Който обяснява, че има корупция, е поръчков, отвърна Блъсков. Като не се търси другата страна, значи е поръчка, подчерта Диков.

В София неизвестни разлепиха плакати срещу инициаторите на съдебната реформа

На няколко места из София тази нощ са били разлепени плакати, които атакуват оттеглилия се преди повече от две години политик Иван Кост...

Никога не съм изпълнявал поръчки за 37 години, възмути се Диков, след като Блъсков заяви, че в предаването му е пълно с поръчки. Аз съм "за" съдебната реформа, заяви Блъсков, но попита "Протестна мрежа" как от една страна искат независимост на съда, а от друга питат Цацаров защо не се бил намесил в работата на Специализирания съд. Какво искат в крайна сметка, завърши Блъсков, добавяйки, че "говори само умни неща".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика