До 15 хил. лева глоба за агитация и мошеничества с бюлетини

28758
До 15 хил. лева глоба за агитация и мошеничества с бюлетини
Снимка: БГНЕС

Работата по текстовете от Изборния кодекс продължава с пълна сила, предаде Агенция "Фокус".

Народните представители уточниха какви ще бъдат наказанията за предизборна агитация, за нарушение по избирателните кутии, избирателните списъци и неправомерно изнасяне на бюлетини.

Прагът за влизане в парламента си остава четири процента

Народните представители приеха изборната бариера да остане 4%, предаде БГНЕС. Текстът беше приет със 77 гласа "за", 7 – "против"...

Който извършва предизборна агитация при нарушение на закона, се наказва с глоба от 2000 до 5000 лева. Когато нарушението е извършено за първи път и лицето няма други провинения, глобата е в размер от 1000 до 3000 лева. Когато нарушението е извършено повторно, глобата е в размер от 5000 до 15 000 лева.

Който изнесе избирателни кутии, избирателни списъци и бюлетини извън изборното помещение след приемането им от секционната избирателна комисия до преброяването на гласовете и предпочитанията (преференциите), се наказва с глоба от 2000 до 5000 лева. Когато нарушението е извършено от длъжностно лице, глобата е от 5000 до 15 000 лева.

Дотук по-важните моменти от Изборния кодекс, които бяха окончателно приети, са:

- Праг 5 % за преференции за евроизбори. Това означава, че ако 5% от гласоподавателите на една партия предпочетат един кандидат в листата, той може да отиде по-нагоре в партийния списък и да влезе в парламента. Условието обаче не важи за водача на листата.

- Окончателно отпадна мажоритарния вот - дори при избори за Велико народно събрание.

- Прие се и правило за уседналост на избирателите. За изборите за европейски парламент гласуват само български граждани, които през последните три месеца са живели в България или друга страна от Европейския съюз. Това важи за постоянния и настоящия адрес. От ДПС настояваха в закона да бъде записано, че е достатъчен само един от двата адреса в България – постоянен или настоящ, но предложението им не бе прието. Заради това ДПС реши да опита да сезира Конституционния съд.

Цачева: ГЕРБ не подкрепя предложението да се гласува с два знака

Няма съгласие от наша страна по отношение на предложението на ДПС вотът да се отбелязва с два знака. Това каза заместник-председателят ...

Принципът за уседналост е валиден и за местните избори, но тогава изискването е гражданите да са живели поне половин година на съответното населено място.

- Ще има държавна помощ за предизборната кампания по медиите на партии, коалиции и инициативни комитети, които си нямат субсидии. За партиите и коалициите медийният пакет ще бъде в размер на 40 000 лв. при всички избори. При президентски избори Инициативните комитети ще също ще получават по 40 000 лв., а при парламентарни избори и вот за Европейски парламент - по 5000 лв. Парите ще са от държавния бюджет.

- Централната избирателна комисия няма да се състои от професионалисти. Членовете ѝ ще се назначават от президента, а ръководството ще се избира от Народното събрание. Комисията ще се състои от 19 души.

- Бюлетините се печат само от БНБ и са с уникален номер, за да няма фалшификация. Ако БНБ не може да поеме обема на работа, възлага печат и на подизпълнители, които контролира.

– Границата за влизане в парламента на дадена партия остава 4%.

И днес депутатите ще работят до последно

До пълно приемане на новия Изборен кодекс ще работят депутатите днес. Това реши мнозинството в началото на петъчното заседание, след ...

- изборният ден започва в 06:00 часа и свършва в 19:00 часа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com