Доцент по право даде конкретен пример как ДПС проваля съдебната реформа

9609
Доцент по право даде конкретен пример как ДПС проваля съдебната реформа
Снимка: БГНЕС

Христо Иванов отначало изглеждаше като нещо идеалистично, но се оказа, че е един сериозен политически противник. Той нацели някои болни места без никакво съмнение, заяви социологът Първан Симеонов в предаването „Лице в лице” на bTV.

Симеонов е сигурен, че Бойко Борисов е в тежка ситуация. Според него той се е надявал да изиграе сценарий, при който намира компромис, половинчато решение. Премиерът обаче изглежда не е уверен, че този път ще има компромис, смята социологът. Отделно Реформаторите имат две лица – Радан Кънев е по-твърд, докато Меглена Кунева е по-общителна. До този момент обаче Реформаторите държат единство за съдебната реформа, макар Кунева да даде сигнал, че е огорчена, че Движение „България на гражданите” няма водеща роля в преговорите за съдебната реформа.

Протест за съдебната реформа пред НС, на контрапротеста ходят 14-годишни

Думичката „протест” отново е актуална, след като рано тази сутрин започна протест в подкрепа на съдебната реформа. Те са на...

Като привърженик на реформата се чувствам доста несигурност при тази разнопосочност на изказванията от страна на Борисов, включи се и доцентът по право Кристиан Таков. Не може да е ясно от няколко месеца накъде вървят нещата, а сега някой (бел. ред. – ДПС) да вади нещо ново и изведнъж да иска Реформаторите да отстъпят. Целта е Реформаторският блок да бъде обвинен в неотстъпчивост. Таков даде и пример – досегашната Конституция предвижда 25 членове на ВСС, съдебната реформа досега предвиждаше 24-ма членове, а ДПС иска 26. Това е безпринципен проблем. В предложението на Христо Иванов за съдебната колегия бяха 8:5, а на ДПС – 8:6, един повече от парламента. Само че от осмината председателят на ВАС Георги Колев играе от другия отбор. При предложението на Христо Иванов Колев няма значение, но при това на ДПС има, сигурен е Таков.

Няма чак такова значение от чия квота е правосъдният министър Христо Иванов, смята доцентът по право. Той споделя позицията на Симеонов, че атаките срещу Иванов са толкова яростни, защото той предлага нещо, засягащо мнозина – до болка.

Конституира се втори лагер, каза Първан Симеонов, който засегна темата „Дяволът е в детайлите”. Вече на много хора им се струва, че има достатъчно легитимни по-меки предложения. Отделно ДПС става все по-важен фактор за живота на това правителство. А вчера (21 юли) беше погребана идеята за пряка демокрация с оставянето на прага за валидност на референдума. Президентският лагер също мълчи, посочи Симеонов, който припомни и, че догодина има президентски избори. Все пак той не вижда засега заплаха за бъдещето на правителството – засега.

Докато няма яснота за основни, принципни предложения, докато правим еднолични партии, дотогава ще има безпринципност и задкулисие, подчерта доц. Таков. Колкото до съдебната реформа и обяснението ѝ доцентът каза, че обясняване имаше много, но реформата е непопулярна и затова няма интерес. Доц. Таков добави и, че платените контрапростиращи просто си търсят неща като следващата доза трева.

Радан заплаши: Ако има отбор "ГЕРБ - ДПС", ние нямаме място там

От всичките екстремни 10 точки, които записахме в предизборната си програма за съдебната реформа, сега настояваме за само една – ...

За финал доц. Таков посочи, че не вижда шанс да се повтори лятото на 2013 година и сега. За него причината е, че съдебната реформа е сложна и с ефекти, които са в дългосрочен план и надхвърля хоризонта на обикновения човек. А Първан Симеонов добави, че сега обществена енергия липсва и има умора, защото няма и алтернатива. Отделно Борисов усеща, че има опасност за него самия заради приписваните му връзки с "КОЙ".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика