Държавата клекна пред МВР - оттегля изцяло предложената реформа*

14013
Държавата клекна пред МВР - оттегля изцяло предложената реформа*
Снимка: БГНЕС

Вече е факт - след ранна среща между полицейските синдикати и ръководството на МВР, спорните параграфи от 9 до 16 в Преходните и заключителните разпоредби на проекта за Закон за държавното обществено осигуряване догодина отпадат. Така от реформата в МВР, предложена от финансовия министър Владислав Горанов, не остана нищо.

От думите на вътрешния министър Румяна Бъчварова стана ясно, че преговорите със синдикатите каква да е реформата в МВР почват от кота нула - от понеделник, 9 ноември. Гаранти за постигнатото сега споразумение са председателят на Бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова и зам.-председателят на Народното събрание Димитър Главчев.

Бих подкрепил полицаите, ако натикат гадовете там, където им е мястото

Защо държавата крие имената на гадовете? С този въпрос колежката ми Десислава Любомирова се обърна към милото ни подобие на държавица, ...

На въпрос дали това решение е отказ от реформа, вътрешният министър беше лаконична - имало "едно сближаване на позициите" на държавата и полицейските синдикати.

Бъчварова не можа да отговори дали при това положение ще има отлагане на мащабния полицейски протест в МВР. За сметка на това Валентин Попов от СФСМВР обясни, че протест ще има, тъй като все още спорните текстове не са оттеглени, а това предстои. Определено има сближаване на позиции, добави той пред Нова телевизия.

Гледната точка на полицаите

След съвета в сградата на МВР лидерът на Синдикален алианс "Сигурност" Галентин Грозев заяви, че за договорености още е трудно да се говори.

„Получихме декларация от Димитър Главчев и Менда Стоянова, че промените, които финансовият министър Владислав Горанов в последния момент тайничко внесе, ще бъдат оттеглени между първо и второ четене, тъй като няма предвидена законова процедура за оттегляне на тези параграфи преди това. За момента нашето становище е, че нищо от тези параграфи, които в момента са вкарани, не подкрепяме, така че ще видим какво ще се разберем на преговорите. Ние още се притесняваме, че служителите на МВР от години са в ситуация да им се обещава нещо, което после се променя, затова днес ще се проведе протестът. Ние го подкрепяме. В момента не е много ясно как ще бъдат представлявани на преговорите колегите от ДАНС и армията, които нямат право на синдикална дейност. По наше мнение трябва да имат такива представители”, категоричен беше Грозев пред БНР.

Полицаите към политиците: Дайте по левче на глас от субсидиите си и решаваме куп проблеми

На снощния протест на полицаите в Асеновград, заместник-преседателят на Синдикалната федерация на служителите на МВР (СФСМВР) Борислав ...

Той допълни, че официално няма информация някой от колегите му да е бил заплашван или притискан. При това положение, при което имаме ангажимент от страна на част от депутатите в НС да оттеглят предложенията, ние ще отменим засега обявените протести за следващата седмица, но оставаме в протестна готовност. Грозев обяви и че днес внасят жалба във Върховния административен съд срещу тези параграфи, които се отнасят за тях, за начина, по който са приети и във връзка с административно-правни нарушения. В случай, че отпаднат текстовете от закона, ние ще оттеглим и жалбата, отбеляза синдикалистът. Не искаме на никого оставката, искаме само това, което е като социален пакет да се запази, допълни още лидерът на Синдикален алианс "Сигурност".

Предисторията

Полицейското недоволство избухна във вторник (3 ноември), след като стана ясно, че в проекта за бюджет за 2016 г. се предвижда 20-те заплати, които взимат служителите в сектор "Сигурност" при напускане, да бъдат намалени на 10, годишните им отпуски да се ограничат от 30 до 20 работни дни и социалните придобивки също да бъдат намалени. Тогава се проведе и първият протест на полицаи на Орлов мост. Синдикатът на служителите в МВР обяви, че се очаква около 15 000 души от състава на МВР да си тръгнат, както и че ще се наложи най-вероятно да бъдат закрити и РПУ-та. На 3 ноември синдикатите в МВР проведоха среща с вътрешния министър Румяна Бъчварова и финансовия министър Владислав Горанов, след която стана ясно, че съвпадение в позициите няма. Още тогава Галентин Грозев лидер на Синдикален алианс "Сигурност" в МВР заяви, че за момента служителите в системата на МВР нямат никакво основание да се отказват от исканията си и подчерта, че така внесените предложения в законопроекта за държавния бюджет трябва да отпаднат незабавно. След края на срещата служители на МВР блокираха кръстовището на ул. „Раковски” и „Славянска” в знак на несъгласие.

На заседанието на Министерския съвет в сряда (4 ноември) премиерът Бойко Борисов бе категоричен, че 10-те работни заплати и обезщетения при пенсия ще влязат в сила от деня, в който бъде приет законът. „Всички, които до тази дата са започнали работа в МВР, отбраната остават на 20-те си заплати. Надявам се и съдебната власт да прецени дали прокурорите и съдиите трябва да получават по 20 заплати. Новоназначените в сектора ще получават по 10 заплати при пенсиониране”, обясни тогава Борисов. Той заяви още, че отпуските остават намалени на 20 работни дни годишно, а допълнителните 2% за прослужено време ще се консолидират в работната заплата.

Това не се хареса на служителите в сектор „Сигурност” и на синдикатите на МВР, които призоваха за незабавно оттегляне на законопроекта на Закон за държавния бюджет на България за 2016 в частта му, засягащ социални права на служителите в Сектор „Сигурност“.

Двама бивши финансови министри похвалиха Горанов за реформата в МВР

Действията на Владислав Горанов бяха предизвикани от нищонеправене в структурата на МВР. МВР трябваше да съкрати 10% от администрацията...

* Информацията е актуализирана

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика