Калфин е сигурен в това, което прави. Няма притеснение, че е възможно да поискат оставката му

4125
Калфин е сигурен в това, което прави. Няма притеснение, че е възможно да поискат оставката му

Не мисля, че протестът на служителите от МВР е политически. Това каза в отговор на въпрос на Агенция "Фокус" министърът на труда и социалната политика Ивайло Калфин.

"Исканията, които се поставят са напълно синдикални. Разбирам ги, но очаквам разбиране да намерим пресечни точки, както със синдикатите и работодателите", заяви Калфин. Той обясни, че няма как всички искания да бъдат приети.

Калфин обвини опозицията и Патриотите в популизъм за пенсионната реформа

Надявам се днешният протест на МВР и надзирателите да не разклати правителството. Голяма част от исканията им са приети, но няма как да...

"Това, което съм предложил е достатъчно добро. Убеден съм, че е по-добре за служителите в сектор "Сигурност" този пакет да се приеме, отколкото да остане сегашното положение", посочи Ивайло Калфин.

Той отбеляза, че когато има аргументи и е сигурен в това, което прави няма притеснение, че е възможно да поискат оставката му.

По-рано протестиращите полицаи поискаха оставките на министъра Румяна Бъчварова, на зам.-министъра Красимир Ципов и на шефа на пожарната Николай Николов поискаха протестиращите служители в сектор "Сигурност" днес.

Хиляди изпълниха пространството в градинката до МВР, недоволни от предлаганата пенсионна реформа, условията на труд и липсата на диалог с управляващите.

Във втория ден на ефективни протести служители на реда от различни краища на страната се събраха в градинката на църквата "Свети Седмочисленици". Полицаите от Панагюрище дойдоха със знаме, на което пише "Свобода или смърт". Имаше полицаи от Ямбол, Перник, Пазарджик, Исперих, Пловдив, Гоце Делчев и др. Освен полицаи, пожарникари и надзиратели от затворите, се чуха декларации за подкрепа от организации на военни, ДАТО и митниците. Протестиращите получиха подкрепа и от колеги извън страната.

С плакатите си недоволните казаха, че когато няма разбиране, има протестиране. "Да служим на народа, не да слугуваме на политиците" и "МВР има нужда от реформа, а не от заложници!" - бяха част от призивите на протестиращите. От трибуната те казаха, че са изпратили достатъчно ясни искания, които обаче не са разбрани и затова днес казаха, че има първата заповед, в която техен колега от Хасково е наказан за ползване на стара униформа, не му е осигурена нова такава. Дадоха и други конкретни примери за отказан отпуск, за спиране на законно дължими суми, на база на телефонно обаждане и др.

На протеста имаше и полицаи, които бяха седнали в инвалидни колички, за да онагледят ситуацията във вътрешното министерство. "Това са новите патрулни автомобили на МВР", заяви с горчива ирония председателят на УС на Синдиката на служителите в МВР Иван Павлов.

Инвалидните колички са подходящи за полицаи над 55 години, каквито ще бъдат след няколко дни по волята на г-н Калфин. Това са добри "автомобили", за съжаление МВР не може още да си ги позволи, много са им скъпи, заяви Иван Павлов. Той каза, че все още МВР не може да купи обувки на полицаите си. Тази фланелка аз съм си я купил, това е облеклото на 70% от униформения състав, която се купува само от частни фирми. Обувките съм си ковал лично при обущар и съм си платил за тях – това ми дава МВР, заяви още Иван Павлов.

Преди да тръгнат на шествие председателят на УС на СФСМВР Валентин Попов зададе няколко въпроса пред събралото се множество. "Какво да кажем на министър, който твърди, че зад нашите протести стои някои незнайно кой? Какво ще кажем на министър, на който не му е ясно какво искаме?", запита Попов и се чуха викове: "Оставка!". Тогава Попов каза: "Уважаема г-жо Бъчварова, не приемайте това лично, то не е насочено персонално към вас, насочено е към министъра на вътрешните работи".

Попов заяви, че въпреки всичко те са готови да продължат да водят преговори, но при условие, че те се водят и пред представителите на медиите, за да е наясно за обществото техният ход.

Утре се очаква протестът да продължи като протестиращите разпънат палатки до Народното събрание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика