Комисията на Волен Сидеров поиска проверка на имуществените декларации на Борисов

22734
Комисията на Волен Сидеров поиска проверка на имуществените декларации на Борисов
Снимка: БГНЕС

Сметната палата ще провери имуществените декларации на Бойко Борисов от периода, в който е бил на длъжност главен секретар на МВР досега. Това реши Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси към Народното събрание, чийто председател е Волен Сидеров, предаде Агенция "Фокус".

Комисията реши да се възложи на председателя на Сметната палата да провери истинността на декларираните факти в декларациите за имущество на Бойко Борисов от периода, в който е бил на длъжност главен секретар на МВР, досега. Ще бъде изискана справка дали е бил в нарушение със Закона за държавния служител. Тази справка ще се изисква във връзка с внесения вчера от Николай Бареков сигнал срещу Борисов.

Бареков подаде два сигнала срещу Борисов при Волен Сидеров

Два сигнала е подал Николай Бареков до Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси към Народното събрание, чийто председател...

Заместник-председателят на комисията Илиан Тодоров каза, че може да покани Бойко Борисов с цел изясняване на обстоятелствата по сигнала. Той запозна останалите членове на комисията с първия постъпил сигнал в комисията по отношение на Бойко Борисов.

„От 10.10.1994 г. Бойко Борисов участва в офшорна фирма, като е съдружник в дружество. Дружеството никога не е декларирало финансови отчети за дейността си. Бойко Борисов е декларирал, че няма участие в търговски дружества. Комисията може да поиска от Министерство на финансите на Кипър информация за дружеството. Ако там фигурира името на Борисов, да сезира компетентните органи”, посочи Тодоров.

„Г-н Борисов държи истината да излезе наяве. Той категорично каза, че ще съдейства за изясняване на този сигнал, поискал е необходимите документи пред съответните компетентни органи. Те ще бъдат предоставени на вниманието на комисията. През 1997 г. българските участници в това дружество са прехвърлили акциите си. Няма как той да декларира, че има участие в такова дружество, по отношение на което самият подал сигнала твърди, че още през 1997 г. е прекратено участието на български граждани. От 1 януари 2012 г. всички непререгистрирани търговски се считат заличени. Няма как отново г-н Борисов да декларира участието си в дружество, което не фигурира в правния мир. Г-н Борисов лично ще предостави необходимата информация”, увери депутатът от ГЕРБ Снежина Маджарова.

Депутатът от ГЕРБ Красимир Стефанов предложи сигналът да бъде разгледан на следващо заседание. „Ще има пълно съдействие от страна на г-н Борисов, той е поискал всички необходими документи от институциите”.

Борисов: Офшорната фирма трябва отдавна да е закрита

Офшорната фирма трябва отдавна да е закрита. Това заяви пред журналисти в парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов по повод информация,...

Председателят на комисията Волен Сидеров каза: „Става дума за две офшорни фирми, затова ще искаме от Министерство на финансите и на търговията на Кипър данни дали Борисов е продължил да има собственост. Ако там отговорят, че името му фигурира, тогава да сезираме. Ако не фигурира – няма”.

„Без наличието на документи няма какво да преценяваме. Кипърското дружество и това, което е регистрирано в София, са различни дружества. Кипърското дружество, което си е прехвърлило акциите в други две дружества – там има някаква неяснота. Трябва да се изясни тази неяснота”, уточни депутатът от ДПС Мустафа Карадайъ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика