Между шест и осем пъти повече пари вземат общини на властта, отколкото тези на ГЕРБ

32559
Между шест и осем пъти повече пари вземат общини на властта, отколкото тези на ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Оплакванията на Бойко Борисов и на партия ГЕРБ като цяло относно разпределението на 500 млн. лева по публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” са основателни. Това показва справка, изготвена от Института за пазарна икономика, при която са използвани официални данни на Министерството на финансите (МФ) и НСИ.

Според изчисленията 289 млн. лева от всичките половин милиард отиват директно в бюджетите на общините. Останалите са за одобрени проекти, като на страницата си МФ публикува списъка им.

Чобанов: 125 млн. лв. отиват при кметове от ГЕРБ

"350 милиона лева са разпределени по различни проекти от Програмата за развитие на регионите, от които 125 милиона отиват в населени...

Анализ на данните от списъка с финансираните общини и на списък на НСИ с политическата принадлежност на кметовете на тези общини показва интересни неща. От общо 86 общини, в които има кметове на ГЕРБ, 29 получават пари по „Растеж и устойчиво развитие на регионите”, а 57 – не. Общата сума е 64 072 396 лева, а в тези общини живеят 4 268 659 души. Така се получава, че на човек се падат по 15 лева за „регионално развитие”.

Заговорим ли за общини с кметове от БСП и ДПС картината става различна. От 66 „червени” общини, 65 получават финансиране. Така сумата по това перо е 117 637 053 лева за 1 300 496 души или по 90 лева на човек. При ДПС нещата са още по-нагоре – 35 общини, 34 финансирани, 60 567 128 лева общо за 454 992 души население или по 133 лева на човек. Нефинансираните общини при БСП и ДПС са съответно Съединение и Мадан.

При общини с кметове, които са независими или с партийна принадлежност, различна от тази на трите най-големи партии, нещата са следните – 77 общини, 45 финансирани, обща сума 46 810 484 лева или по 37 лева на човек.

Какво се случва, ако, например, махнем областните градове от уравнението? Изваждайки 27-те най-големи общини, картината става още по-ясна. БСП и ДПС получават над 147 млн. лв. в по-малките общини, докато за кметовете на ГЕРБ в по-малките общини има 23 млн. лв.

Ахмед Башев: Благоевград и Банско нямат никакво право да протестират

Общините Благоевград и Банско нямат никакво право да протестират и да реагират. Това каза народният представител от ДПС Ахмед Башев, пр...

Публичната инвестиционна програма „Растеж и устойчиво развитие на регионите” не е европейска програма и не е обособен фонд, а перо в държавния бюджет. Разпределението зависи изцяло от правителството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика