Местан излезе с "градивно предложение" към Борисов

6548
Местан излезе с "градивно предложение" към Борисов
Снимка: БГНЕС

"Отивам на срещата с Борисов с едно ново, градивно предложение, което цели реализирането на реформите в Kонституцията. Това съгласие може да се реализира веднага след местните избори. Не целим отлагане на реформите, напротив. И затова актуалното ми предложение - да се абстрахираме от вносителя на идеята - вместо да губим енергия за декларация, след като има широко политическо съгласие около консенсусните три точки, предлагаме директно внасянето на новия проект преди второ четене. Трябва да се спрем само на консенсусните теми, за повишаване качеството на съдебната система у нас, заяви лидерът на ДПС в студиото на bTV.

"Ако внесем новия проект днес, едновременно с изтеглянето на сега внесения, то по Kонституция има изискване за отлежаване и на 21 август или 23, месец след това, парламентът да приеме измененията на извънредно заседание. При този подход вероятността да се постигне съгласие е не от 160, а от 3/4 народни представители. Искаме да избегнем процедурите и промените да се случат преди изборите", представи идеята си Лютви Местан като добави, че през последната седмица е имал активен диалог с премиера и президента.

"Партиите, които бихме подкрепили, системните
български партии - ГЕРБ, РБ, БСП, ДПС, АБВ и други партии, които биха се присъединили. Ние имаме категорична позиция против участието на ПФ в управлението на страната. ДПС излиза с идея за ускоряване на реформата, около консенсусните предложения на Борисов и президента. Конституционните реформи не са по силите нито само на РБ, нито само на ДПС, нито дори само на ГЕРБ. Те са продукт на широко конституционно съгласие и всеки трябва да направи отстъпки. Ако подходът ни бъде приет, ние ще гарантираме своя ангажимент с нашите подписи още като вносители на новия проект. Той може да бъде внесен с подписите на 180 народни представители. Ако приемем хипотезата, че вървим по пътя на проекта, който сега е в парламента, има много голяма възможност да бъдат приети още преди изборите. Ако нещата останат като сега, ще отлежава минимум до края на октомври, защото по-рано не може", допълни още Местан.

"Има много логика в създаването на две колегии във ВСС - на съдиите и на прокурорите. Има отчетлив превес на магистратите във ВСС, той не само не трябва да бъде отменен, но и да бъде съхранен. Това определено е направено по отношение на съдиите-магистрати в новия проект. По отношение на прокуратурата обаче има равенство", поясни Лютви Местан.

ДПС се разсърди и няма да участва в избора на нов гуверньор на БНБ

ДПС няма да подкрепи нито един кандидат за управител на БНБ, който няма доблестта да обяви и екипа си от подуправители. Това заяви лиде...

Помолен да коментира думите на Иван Костов, че са много близки с Ердоган Местан каза: „Сега разбирам, че точно в деня на Рамазан Костов е бил сияен в своята толерантност, извинете, но това което чуваме, потвърждава, че той е основния продуцент на анти ДПС настроенията.  Ние с новите лидери на РФ сме непримирими опоненти, но погледът ни все пак е насочен напред към бъдещето . Дали наистина не е добре Костов да освободи от сянката си младите лидери на ДСБ.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика