Министрите от РБ и 14 депутати подписаха актуализацията на споразумението с ГЕРБ

4507
Министрите от РБ и 14 депутати подписаха актуализацията на споразумението с ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

Всички министри от Реформаторския блок и 14 депутати от парламентарната група са подписали до този момент предложената от Движение "България на гражданите" (ДБГ) проектодекларация с акцентите от управленската програма за следващите шест месеца.

На изпълнителния съвет на реформаторите не са участвали представителите на "Демократи за силна България" (ДСБ), включително председателят на партията Радан Кънев. От ДСБ в края на 2015 г. обявиха, че излизат в опозиция окастрените законови промени по съдебната реформа. ДСБ обяви обаче, че остава в блока.

Цветанов: Приоритет за ГЕРБ е изчистване на коалиционните отношения с РБ

"Приоритет за ГЕРБ в началото на политическата 2016-та година ще бъде изчистване на коалиционните отношения с Реформаторския блок", зая...

Реформаторският блок сформира преговорна група за анекса към коалиционното споразумение, в която ще влезе представител на всяка партия на блока. Към момента само от ДСБ не са излъчили свой, тъй като не са присъствали по време на заседанието в централата на СДС. Това обяви заместник председателят на сините Румен Христов, предаде БНР.

Припомняме, че след формирането на второто правителство на Бойко Борисов бяха подписани програмна декларация и коалиционно споразумение, в които бяха заложени обещанията на Реформаторите със съгласието на ГЕРБ. След излизането на ДСЖ в опозиция премиерът Бойко Борисов изрази съгласие да се промени коалиционното споразумение и евентуално да има антикорупционен закон плюс сериозни поправки в Закона за съдебната власт.

"Ще водим преговори още от първия ден, а именно утре, пленарните заседания, които започват. Обсъдихме също така и приоритетите, които довечера ще бъдат окончателно оформяни на парламентарната група на РБ по отношение на този политически сезон. Те най-общо се свежда до желанието ни да се случат реформи в областта на съдебната система, като визираме започнатото от министър Христо Иванов, което се надяваме, че ще бъде продължено с ускорени темпове от новия министър на правосъдието, както и политическите ангажименти, свързани с промените, осъществени в Конституцията. Много важен за нас е и антикорупционният закон, който е готов и е внесен от вицепремиера госпожа Меглена Кунева", каза Христов.

Веселин Пенев, който е областен управител на София и заместник председател на Народна партия "Свобода и достойнство" допълни, че до момента в рамките на блока няма официална заявка някой да го е напускал.

Кунева спасява единството на Реформаторския блок на всяка цена

Единството на Реформаторския блок ще бъде запазено на всяка цена. Това заяви пред "Фокус" вицепремиерът и председател на ДБГ Меглена Ку...

"Надяваме се, че на заседанието на ПГ на РБ ще проведем един откровен разговор с колегите от "Демократи за силна България". Позицията на останалите партии е, че ние сме единна структура, никой никого не е гонил. Можем да продължим заедно. Ако някой има желание за развитие на личен проект, това в крайна сметка това си е негово право", посочи Пенев.

Към момента в сегашното правителство РБ е представен от Меглена Кунева (ДБГ, вицепремиер и министър по координация на европейските политики и институционалните въпроси), Николай Ненчев (БЗНС, министър на отбраната), Даниел Митов (гражданска квота, министър на външните работи), проф. Тодор Танев (гражданска квота, министър на образованието и науката), д-р Петър Москов (ДСБ, министър на здравеопазването) и Божидар Лукарски (СДС, министър на икономиката).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика