Митов за случая "Местан": С дипломацията се гони резултат, не публичност

3662
Митов за случая "Местан": С дипломацията се гони резултат, не публичност
Снимка: БГНЕС

Да не правим реториката прекалено темпераментна. Така външният министър Даниел Митов коментира твърдението на премиера Бойко Борисов, че преди Коледа турският премиер Ахмет Давутоглу и турският президент Реджеп Ердоган настоявали да говорят с него заради разцеплението в ДПС.

Чух купища неща какво трябва да правим сега – да викаме някого, да не викаме. Направихме всичко възможно, за да не бъдат повлияни българо-турските отношения от процесите в една партия. Не може българска или турска партия да е посредник в междудържавни отношения. Виждате, че г-н Местан и ДПС не се превърнаха в такива посредници – говорят си г-н Борисов и г-н Давутоглу. Дипломацията понякога изисква да се постига краен резултат без публичност – който е трябвало да бъде викан, е викан, с когото е трябвало да се разговаря, е разговаряно. Омръзна ми да слушам съвети от хора, които не знаят какво е направено, категоричен беше Даниел Митов.

Корман Исмаилов: ДПС е една холдингова мафиотска организация

Обвързването на партията ни с Турция е пропаганда. Времето най-добре изчиства лъжата. Всяка държава се опитва да изнася култура и влиян...

Външният министър посочи и, че е "призовал по съответния начин" турския посланик Сюлейман Гьокче да поправи поведението си, което с основание огромна част от българското общество не счита за приемливо и което не е приемливо съгласно Виенската конвенция.

Отношенията между България и Турция имат сложен характер и те трябва да бъдат пазени. Тези отношения са прекалено важни, за да зависят от действията и съдбата на един или друг политик. Имаме разговори по много теми с Турция, включително инфраструктурни и икономически проекти, обясни Митов, който не пожела да навлиза в дълбочина по думите на Борисов.

Когато г-н Местан се обръща към турското посолство за закрила, тогава отношенията придобиват друго измерение. Абсолютно неразбираемо е действието на Местан, който в продължение на години е охраняван благодарение на българския данъкоплатец и не знам каква заплаха може да има към него, подчерта Митов пред bTV. Българските политици трябва да дават пример с поведението си. Политиците са призовани да са по-смели, за да могат да защитават национален интерес и дневен ред, смята външният ни министър.

По отношение на случилото се в Кьолн, Митов каза, че на първо място трябва да се изяснят обстоятелствата. Външният ни министър припомни българската позиция за имигрантите - тези, които са влезли незаконно, да бъдат връщани обратно по страна по произход, а на заслужаващите бежански статут да се дава такъв.

Слух: Местан още не говори, защото няма подкрепа за нова партия

Бившият лидер на ДПС Лютви Местан се бави с обещанието си да говори публично, защото не намира външна подкрепа за идеята да прави нова ...

Важно е на България да се гледа като на равноправен партньор в международните отношения. През миналата година в България дойдоха много големи политически лидери и никой не си позволи да ни съветва какъв ни е интересът, както това прави публично Русия, подчерта за финал Митов, визирайки изказвания на руския президент Владимир Путин.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика