Ненчев: Ние сме в клуба на благоденстващите нации

12684
Ненчев: Ние сме в клуба на благоденстващите нации
Снимка: БГНЕС

Няма никаква неяснота каква техника ще дойде в България. Различни са цифрите, защото ще има различна техника за различни учения. 5-6 танка ще дойдат през март, след това други през есента. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев пред БНТ в отговор на въпрос защо външния и военния министър цитират различни цифри за участие на натовска военна техника у нас за повеждане на учения.

В НАТО няма внезапни учения, за разлика от това, което прави Русия – струпва изведнъж големи количества войски за учения, заяви министърът. Учението е започнало да се планира от средата на миналата година, увери той и отново повтори, че всеки може да се запознае с ученията на страницата на Алианса.

Ненчев: В България ще дойдат не повече от няколко десетки танка на НАТО

На заседанието в Брюксел бяха взети решения, които формират най-сериозната трансформация на алианса след края на Студената война. Ко...

Има заявени общо 13 или 14 машини – първите ще дойдат през март, конкретизира Ненчев. Според него за тази година има планирани 77 учения на територията на България. Ние даваме възможност на нашите момчета и момичета да попаднат на едно място с нашите партньори и да видят на какво са способни, коментира министърът.

На въпрос каква ще е позицията му, ако НАТО поиска участието ни, Ненчев заяви че не иска да отговаря на хипотези. Ние сме част от един съюз, НАТО е отбранителна организация. За участие на български военни във връзка с Украйна няма искане на този етап. Министърът отрече България да е прекалено близко до Украйна. Прекалено близко до Украйна са Румъния, Полша, Латвия, Литва, заяви той. Според него само в България има този тип колебания, има особена чувствителност на тази тема.

Питате ме дали ще изпълняваме ангажиментите си към НАТО. Вече имаме един ангажимент, който не изпълняваме – произтичащ от решението в Уелс да увеличим бюджета за въоръжаване на армията, ние не го изпълняваме, каза министърът и уточни, че заради това вече "може да бъдем извадени от НАТО". Ние сме в клуба на благоденстващите нации. За мен беше удоволствие да бъда в клуба, където са Франция, Германия и пр. – страни, в които ще учат нашите деца, заяви Ненчев и подчерта, че не би искал да бъдем извадени от него.

Координационният център на НАТО в София ще се състои от 40 служители. Българите ще бъдат подбрани в зависимост от това какви ще са техните задължения. Говорим за динамична обстановка. Когато разглеждаме средата за сигурност, да не говорим само за Украйна, не бива да подценяваме и това, което се случва в Близкия изток, обобщи Ненчев. Според него "окото на задаващата се буря" може да дойде от юг, може и от изток. За решаването на ситуацията в Украйна той бил оптимист, защото научил, че е имало разговор Обама-Путин, вярва в здравия разум на европейските институции.

Разполагат щаба на НАТО срещу "Пирогов"

Щабът, който НАТО смята да разгъне в България, ще бъде настанен в сградата на булевард "Тотлебен" 34 срещу болницата "Пирогов" в столи...

Тези обучения ни улесняват в голяма степен, защото поделяме финансирането – по-голямата част се поема от гостуващите. В координационния център ние ще поемем издръжката на нашата част, обясни Ненчев финансовата страна на българските ангажименти.

За охраната на границата ще участваме със 180 войници, ще предоставим техника за съдействие. Имаме готовност във всеки един момент да изпратим техниката, която е заявена, както и личния състав, каза още Ненчев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика