Плевнелиев обеща да работи за референдум за изборните права наесен

9546
Плевнелиев обеща да работи за референдум за изборните права наесен
Снимка: БГНЕС

Уверен съм, че пряката демокрация ще ангажира в много по-голяма степен потенциала на нацията. Пряката демокрация може да лекува представителната демокрация. Това каза президентът Росен Плевнелиев в обръщение от трибуната на Народното събрание. Той обобщи проведените през изминалия месец консултации с парламентарно представените политически партии, предаде БГНЕС.

Ще инициирам национален референдум по изборните права на българските граждани, който да се проведе заедно с местни избори, заяви държавният глава. Той отбеляза, че реформите по време на избори се правят трудно, но избори ще има и за напред.

Съдебна система, еврофондове, енергетика

Конституцията не пречи на магистратите. Независимостта от икономически кръгове се отстоява и от политиците, и от институциите, и от гражданите, и от съдиите, които продължават да действат така, че върховенството на закона да е над всичко. Политическата воля за промени е налице. Трябва да покажем ясна желание за реформи в съдебната система. Трябва да покажем устойчивост, заяви Плевнелиев.

Налице е пълен консенсус по управлението и използването на еврофондовете, каза Плевнелиев. Нека 2015 година бъде рекордна за България по усвояване на еврофондовете. Нека приемем и заработи закон за еврофондовете, койтода премахне административните пречки и да заработи за създаде електронно разпределение на еврофондовете, призова той.

Държавата и общините са възложили ОП за почти 10 млрд. лв. за 2014 г. За съжаление възложителите избягват електронни стъпки. Нека новият закон за еврофондовете да въведе масово използване на електронни обществени проръчки, заяви държавният глава.

Проблемът в енергетиката е държавата и начинът, по който тя действаше досега. Има широко политическо съгласие за реформиране на сектор енергетика. Не можем да имаме сигурност, когато зависим от един източник. Сега, когато Европа изгражда своя енергиен съюз трябва да се съобразим с него. Какви са стълбовете – диверсификация, либерализация и енергийна ефективност, подчерта той. Всичко друго, включително и ядрени мощности е средство. България с най-висока цена на газа от десетилетия. Справедлива цена се постига с либерализация, убедено каза президентът.

Плевнелиев призова да бъдат оповестени разчетите за състоянието на болниците, на спешната помощ, на осигурителната система, на пенсионните фондове. Президентът не пропусна да отбележи тежкият удар, който пое банковата система. Важно е не просто да се справим с кризите, а да поемем напред, добави той. През 2015 година може да приемем принципни закони в туризма, които да дадат сигурност и стабилност, каза Плевнелиев.

Националната сигурност и Русия

Той заяви, че няма алтернатива на разрешаването на конфликта между Русия и Украйна, освен мирният път. Европа е нашият цивилизационен избор. Уважаваме суверенитета и териториалната цялост на всяка страна, продължи президентът.

Относно армията президентът заяви, че националната ни сигурност е гарантирана единствено и само като част от НАТО. Всички осъзнаваме финансовите трудности през последните години, но сигурността няма цена. Българската армия се нуждае от разумен и достоен бюджет, каза Росен Плевнелиев. Той е категоричен, че страната ни трябва да се придържа стриктно към поетите ангажименти от срещата на върха в Уелс. Сигурността струва пари, но мирът и свободата са безценни, заяви Плевнелиев.

 

Без участието на Първанов АБВ подкрепи Плевнелиев за изборен референдум

Изразихме пълно съгласие с предложението на президента относно провеждането на изборен референдум в неговите три пункта. Това каза Б...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика