Позиция "партер" - позицията на парламента за Украйна

14922
Позиция "партер" - позицията на парламента за Украйна
Снимка: Gettyimages

Комисията по външна политика към Народното събрание прие позиция по отношение на украинската криза, но без гласовете на представителите на ГЕРБ и ДПС.

Още вчера, 7 май, комисията трябваше да приеме позиция, но остави решението за днес. Накратко възприетата позиция е, че България подкрепя политическото решение на кризата в Украйна и е против икономически санкции срещу Русия, тъй като те могат да повлияят крайно негативно на някои страни-членки на ЕС, включително на нашата държава.

От Русия все по-смело говорят, че България ще е важна част от украинската криза

България може да се превърне във важен елемент от деескалацията на ситуацията в Украйна, за нормализирането на отношенията между Руси...

"Смятам за неприемливи всякакви заплахи за и прекъсването на подаването на вода, газ електричество за населението като форма на икономическа принуда", заяви председателят на комисията Янаки Стоилов вчера.

Разпокъсаността по отношение на Украйна беше мигновено разкритикувана от бившия ни външен министър Ивайло Калфин. "Лидерите на парламентарните партии за пореден път доказват неспособността си да търсят компромиси и да формират национални позиции по важни въпроси. За пореден път ДПС бламира своя коалиционен партньор, а ГЕРБ отказа да участва конструктивно в търсенето на компромис. Липсата на парламентарна позиция по конфликта в Украйна поставя страната ни в слаба и уязвима позиция. Както обикновено в такива случаи, цената на политическата неспособност ще бъде платена от българските граждани“, подчерта Калфин, цитиран от Агенция „Фокус”.

Междувременно лидерите на самопровъзгласилата се Донецка република обявиха, че няма да се откажат от референдума в Източна Украйна. Той ще се проведе в два тура – на 11-ти и 18-ти май. Първият тур ще е за легитимността на Донецката народна република, а на вторият – за присъединяването на региона към Русия.

Покачването на напрежението в Украйна продължи и след като днес Русия направи тестове на балистични ракети в Охотско и Баренцово море.

ЕС: Референдумът ще влоши ситуацията в Украйна

Провеждането на референдум в неделя в Източна Украйна ще влоши допълнително ситуацията в страната. Това заяви днес говорител на ЕС, сле...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика