Председателят на СГС: Нещата, които Янева и Ченалова коментират, бяха обществена тайна

10572
Председателят на СГС: Нещата, които Янева и Ченалова коментират, бяха обществена тайна

"Темите, коментирани от съдия Янева и съдия Ченалова, не са тайна за никого от гилдията". Това заяви председателят на Софийски градски съд (СГС) Калоян Топалов в предаването "Лице в лице" по bTV. "Лично на мен никой не ми е звънял, за да иска подобни услуги. Хората, които ме познават – мен и моя екип – знаят, че няма да отговоря на подобни молби", коментира той.

По думите му Топалов не се интересува дали записите са законни или не, а защо и как се стигнало до статуквото в съдебната система. "Трябва да се отговори на въпроса „Кой” – кой постави Янева на ръководен пост, кой ѝ позволи да се премести след това", каза председателят на СГС.

Калоян Топалов: Не се подавам на натиск, това е добрата новина за системата

Един от основите проблеми е  случайното разпределение на делата. Всички IT въпроси в съда са били предоставени на външни фирми с н...

Той заяви, че гарантира, че откакто е на ръководния пост в Софийски градски съд, няма случаи на разпределение на дела. Топалов разказа за предприетите мерки – всички компютри във ведомството са били преинсталирани, ограничен е достъпа на външни лица. Освен това сървърът, който разпределя делата е преместен във Висшия съдебен съвет (ВСС).

Откакто съм на ръководител, не съм имал усещането или съмнението, че някое от делата може да е „попаднало” при някой колега нарочно, увери Топалов.

Председателят на СГС коментира, че все още не е получил официална покана от ВСС да предостави доклад за работата си. Въпреки това Топалов заяви, че приветства подобна проверка.

По думите му в момента не се провежда реформа в съдебната система, защото промяната на един текст сам по себе си не води до градивни промени. Реформата е по-широка, по-мащабна промяна – изисква определена визия, каза председателят на СГС.

Той потвърди разпространената теза, че има два начина да се влияе на съдебната система и съдебните процеси – чрез съдията и чрез обвинителния акт. Например, в случаите, когато, умишлено или не, обвинителният акт не е качествено изготвен, съдията няма как да спази вътрешните си убеждения и е принуден да отсъди друго.

Калоян Топалов стъпва в длъжност като председател на Софийски градски съд

Новоизбраният председател на Софийския градски съд (СГС) Калоян Топалов официално встъпва в длъжност. Той беше избран от Висшия съдебен...

Припомняме Ви, че Скандалът "Червеи" избухна в началото на февруари, няколко месеца преди тогавашните председател на ДАНС и главен секретар на МВР – Владимир Писанчев и Светлозар Лазаров, доброволно да овакантят постовете си по молба на премиера Бойко Борисов. Двамата останаха встрани от аферата.

Бившият вътрешен министър Цветлин Йовчев също остана само свидетел по казуса. Обвинения получиха единствено Янева и бившият шеф на "Вътрешна сигурност" на МВР Тодор Костадинов.

Според обвинителния акт Янева е дала разрешение за използване на секретни способи за общо 300 дни – срок, който значително надвишава позволения от закона.

Костадинов пък бе обвинен за съставянето на официален документ с "неверни обстоятелства или изявления, с цел да бъде използван като доказателство". Той бе изправен на съд и защото е използвал акаунта на системен администратор от Шумен, за да направи справка на ЕГН-то на Иво Каменов - един от шефовете на "Химимпорт".

 

Калоян Топалов е новият председател на СГС

Висшият съдебен съвет (ВСС) избра Калоян Топалов за председател на Софийски градски съд (СГС), предаде БГНЕС. За Топалов гласуваха 14 ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика