Прокуратурата отказа да съди Борисов за пропускането на руски самолет над България

4163
Прокуратурата отказа да съди Борисов за пропускането на руски самолет над България
Снимка: БГНЕС

Обвинение срещу премиера Бойко Борисов по сигнала на "Протестна мрежа" заради допускането на руски самолети в българското въздушно пространство няма да бъде повдигнато. Това съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Прокуратурата беше сезирана от "Биволъ" и "Протестна мрежа", че коментирайки публично тази тема премиерът може да е разгласил държавна тайна, както и дали не е извършил "предателство", подпомагайки "чужда държава или обществена група в чужбина при провеждане на военни или други враждебни действия против Републиката".

Отказът за коридор на руския самолет бе процедурно решение, заявиха от външно

Отказът на коридор за прелитане на руския самолет с хуманитарна помощ през България беше едно обикновено процедурно решение. Това ка...

По случая е извършена проверка от Специализираната прокуратура. След анализ на установените обстоятелства Специализираната прокуратура отказа да образува наказателно производство, поради липса на данни за извършено престъпление от общ характер. В хода на проверката са изискани множество документи, включително и такива, съдържащи класифицирана информация. Снети са обяснения от длъжностни лица, включително от министър председателя и от ръководни лица от Българската армия – Военновъздушните сили на България. При проверката не са установени данни за извършено престъпление от общ характер, включително престъпления против републиката, предателство, престъпления по служба и разгласяване на информация, представляваща държавна тайна. Повече информация по случая не може да бъде предоставена, тъй като представлява държавна тайна по смисъла на чл. 25 от Закона за защита на класифицираната информация (ЗЗКИ).

Скандалът

Припомняме, че на 8 септември тази година външното ни министерство не даде разрешение на руски самолети да преминат през българско въздушно пространство на път за Сирия. Тогава от МВнР посочиха, че основанието за този отказ е свързано с некоректно посочена информация в исканията за прелитане над територията на Република България относно целта на полетите и превозвания товар.

На 13 септември, при предизборното представяне на кандидатите за кметове на ГЕРБ в зала "Арена Армеец", премиерът заяви, че му се наложило да избира между сигурността на България и страните, членуващи в НАТО и хипотетичната възможност да бъдат атакувани и свалени чужди самолети, нарушили въздушното ни пространство. Борисов обрисува мрачна картина, при която от Черно море се вадят “ковчези с пилоти”, а по-лесно е да се обясни на НАТО пропускане на руски самолети, отколкото да се задейства процедурата по спирането им, която включва и свалянето им от нашата ПВО.

Митов: По никакъв начин не е нарушавано въздушното ни пространство

По никакъв начин не е нарушавано въздушното ни пространство, каза пред журналисти министърът на външните работи Даниел Митов преди нача...

От цялото постановление на прокуратурата не става ясно дали Борисов е пропуснал или не е пропуснал руски самолети, коментира пред Actualno.com Асен Генов, едно от лицата на "Протестна мрежа". Искахме да разберем дали в изявлението на Бойко Борисов пред избирателите му в "Арена Армеец" има разкриване на хипотеза за държавна тайна. В прессъобщението си прокуратурата хем казва, че част от информацията по случая е държавна тайна, хем Борисов говори публично за пропускане на един или повече руски самолети, каза Асен Генов.

Обяснението на Борисов

Пред Нова телевизия премиерът коментира темата на 23-ти октомври. Тогава той каза, че не сме допускали руски самолет на наша територия. Казах, че сме пропуснали, защото до последно щеше да прелети, оправда се Бойко Борисов за историята с руските самолети, летящи към Сирия, които не получиха разрешение от Външно министерство да минат през българска територия. На въпрос може ли руски самолет да прелети без да разберем, премиерът отговори: "Глупости, това да не е плод и зеленчук". И уточни, че имало прелетял руски самолет, но той бил с дипломатическа нота, дадена в срок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика