Първанов към Радан Кънев: И без петел ще се съмне

8925
Първанов към Радан Кънев: И без петел ще се съмне
Снимка: БГНЕС

Приемам снизходително изявлението на Радан Кънев. АБВ първа внесе законопроект на съдебната власт, т.е. всичко, което сме правили, е публично, коментира лидерът на АБВ и бивш президент на България Георги Първанов в предаването „Още от деня” на БНТ.

По думите му калпавите законопроекти могат да изхабят виждането за съдебната реформа. Първанов заяви, че не е необходима промяна на Конституцията за съдебната реформа.

Радан Кънев: Кабинетът е пред риск, ако съдебната реформа не мине

Съдебната реформа е центърът, околко който всички се обединихме и създадохме това правителство. Това е антитезата на предишното управле...

Ще нарека съдебната реформа на Христо Иванов слаба, за да не го обиждам с „калпава”, каза Първанов, който си призна, че не е юрист. 3-4 месеца чакахме да бъдем убедени, да се откаже правосъдното министерство от някои неща. Сега се мъчат да ни поставят пред свършен факт – няма да стане, каза Първанов.

На въпрос дали правителството ще падне, ако съдебната реформа не мине, Първанов отвърна: „Без петел ще се съмне”. Не приемаме ултиматуми, Ивайло Калфин си заяви позицията, тя е много категорична, не знам какво чака г-н Кънев, каза Първанов. Нека оценяваме проектите за реформа по същество, призова лидерът на АБВ. И добави, че АБВ ще подкрепи всяко силно и добро решение, но това, което виждаме за съдебната реформа, не ни убеждава, поясни Първанов на въпрос дали няма да отстъпят, за да подкрепят Реформаторите пенсионната реформа. Г-н Кънев се отнесе към АБВ като незначителен партньор - щом може без нас, нека, каза Първанов.

Война нямаме намерение да водим, искаме да се убеждаваме по същество, каза Първанов. Според него стабилността не означава „замитане под килимчето”. Правим конституционна реформа, която нищо не дава за по-бърз и качествен съдебен процес, смята лидерът на АБВ.

Георги Първанов категорично заяви, че не допуска български министър да иска да отложи влизането ни в Шенген. Това не помага на каузата му, смята лидерът на АБВ. Той уточни и, че Мая Манолова може да е добър омбудсман, но няма как да се търгува за съдебната реформа с постове, конкретно с този на омбудсмана.

Борисов защити Христо Иванов и поиска подкрепа за съдебната реформа

Премиерът Бойко Борисов призова и подкрепящите управлението и опозицията да подкрепят съдебната реформа чрез обръщение в социалната м...

Относно военния министър Николай Ненчев, Първанов заяви, че той не е в час с нито един проблем. Попитах го защо се позовава на споразумението от 2006 година, той рови дълго по документите, после се позова на документ от 2008 година, подписан от военните, обвини и президента за поет ангажимент в Уелс. Всичко направи, само не пое отговорност, посочи с пръст Ненчев бившият президент. По отношение на НАТО сме показали солидарността си, добави той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика