Радан Кънев: Кабинетът е пред риск, ако съдебната реформа не мине

7269
Радан Кънев: Кабинетът е пред риск, ако съдебната реформа не мине
Снимка: БГНЕС

Съдебната реформа е центърът, околко който всички се обединихме и създадохме това правителство. Това е антитезата на предишното управление, това е отговорът на избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Ако искаме да сме стабилна европейска държава, трябва да започнем тази реформа. Ако този парламент не може да я започне, то няма друга кауза, около която да се обедини, коментира лидерът на ДСБ Радан Кънев в предаването „Лице в лице” на bTV. Категорично кабинетът е изправен пред риск, ако няма съдебна реформа – това е най-важната тема, подчерта той.

Попитан дали имаш за реформата, след като АБВ не я подкрепя, Кънев заяви, че му е трудно да говори по темата. Ние с АБВ нямаме споразумение, те имат с ГЕРБ, затова и Ивайло Калфин е в правителството. Приемаме тежко тази тяхна позиция, но имаме едно на ум, че АБВ не е съществена част от мнозинството, ако не желае да бъде. Работили сме много добре с г-н Калфин, с ПГ на АБВ, но ако по-най-важния въпрос имаме различие, твърде вероятно е да не живеем на един свят, каза Кънев.

Методи Андреев: Организирана престъпна група пречи на съдебната реформа

Организирана престъпна група – така депутатът от ГЕРБ Методи Андреев определи отказа на ниво комисия да бъде подкрепа съдебната р...

Радан Кънев отрече, че ако АБВ не подкрепи съдебната реформа, Реформаторският блок няма да подкрепи пенсионната реформа. Чакаме позицията на Ивайло Калфин, подчерта Кънев, без да се трогва от аргумента, че той не е лидер на АБВ. АБВ досега не са представили истински сериозни аргументи за съдебната реформа. Между първо и второ четене на пенсионната реформа ще имаме нови предложения, ще има диалог, добави тъмносиният политик. И си пожела скоро среща на ниво парламентарни групи с АБВ.

Явно предлагаме нещо много важно – както с промените в Конституцията, така и в Закона за съдебната власт, за да има такава атака срещу Христо Иванов, смята Кънев. А това дори не е всичко, посочи той, но определи готвените реформи за „много силен старт”. Атаките валят през 15 минути, възкликна Кънев, който заяви, че „ще отстояваме реформата”. Ако цената е да си дадем оставките, за да минат промените, ще го направим, сигурен е лидерът на ДСБ.

Тъмносиният политик посочи като „съпротива на статуквото” искането на ВСС за среща с Бойко Борисов и за искането им за оставка на Христо Иванов. И припомни, че „европейските лидери си късат ризите” с нашата съдебна система. Кънев категорично подкрепи и изявлението на Бойко Борисов във Facebook, който застана твърдо зад съдебната реформа. Радан Кънев заяви и, че например германските данъкоплатци питат защо се дават пари за държава, която не си изпълнява основната функция и не наказва престъпленията, които се случват. Това е въпрос не на германците, а за нас, заяви Кънев.

Относно Сотир Цацаров, Радан Кънев каза, че Съдебната палата си има три официални входа, както и един параден. Големият въпрос е дали г-н Цацаров отчита огромните недостатъци на прокуратурата. Г-н Цацаров седи някак на линията – един път иска децентрализация, а в следващия момент при по-конкретен проект главният прокурор „се втърдява”. Нищо лично нямам към г-н Цацаров – въпросът е има ли разделителна линия или няма, каза Кънев. Когато 80% от българите казват, че си дават данъците за нищо, че правосъдието не работи, значи има разделителна линия. Колебанието на Цацаров не може да продължи вечно, каза Кънев.

Калоян Топалов: Не се подавам на натиск, това е добрата новина за системата

Един от основите проблеми е  случайното разпределение на делата. Всички IT въпроси в съда са били предоставени на външни фирми с н...

По темата „КТБ” Кънев призна, че е подписал доклада на Временната комисия за КТБ с особено мнение. Разминаваме се по отношение на две важни институции в държавата – на КФН, като не приемам позицията на Комисията, че няма нищо общо с КТБ, както и на българската прокуратура. Не е вярно, че членовете на Комисията за КТБ не могат да коментират прокуратурата. Не можем да я променяме, но не и да я коментираме, смята Кънев. Той определи в. „Труд” за „фалшив вестник” заради статията за обществената поръчка за ремонт на климатици, заради която прокуратурата тръгна да се занимава с правосъдния министър Христо Иванов. Нека прокуратурата събере доказателства, не да коментира медийни публикации, призова Кънев.

За финал Радан Кънев не пожела да коментира ще има ли единна регистрация на местните избори на Реформаторския блок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика