Радан Кънев срещу Цветан Цветанов - кой сложи розовите очила?

8195
Радан Кънев срещу Цветан Цветанов - кой сложи розовите очила?

Първият политически сблъсък лице в лице между Радан Кънев като политически символ на протеста заради съдебната реформа и Цветан Цветанов като лице на управлението стана факт в "Панорама". Картите бяха свалени на масата - недоверие в правовата държава срещу "стабилност, консенсус и доверие".

Позицията на Радан Кънев

Доц. Кристиан Таков: Защо ни е държавност, ако не сме щастливи?!

Съдебната реформа и материя е тема, която за мнозина е непонятна. Но тя е изключително важна за същността ни, за желанието на всички да...

Казах още преди два дни, но вярвам, че България е в тежка криза. Това потвърди лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев пред „Панорама”.

Това, което видях, е един личен и според мен дълбоко погрешен избор от Бойко Борисов и ГЕРБ – да се управлява с тези, които се клехме да свалим от власт. ГЕРБ се появи като мощна политическа сила през 2009 година. Тогава ГЕРБ привлече целия десен вот – категорично противопоставяне на Тройната коалиция, на Първанов, на Доган, Местан и Румен Петков, както и донасяне на справедливост и възмездие срещу безкрайно прогнилите институции. Със същите лозунги дойдохме с ГЕРБ на власт – защото видяхме докъде може да доведе България разпадането на институциите, каза Кънев, припомняйки какво се случи – изборът на Делян Пеевски за шеф на ДАНС и фалитът на КТБ.

Всички знаехме кой е виновен за „този цирей”. Този дефицит не падна от небето, не падна от прекомерно харчене, посочи Кънев, визирайки думи на Цветан Цветанов, казани малко преди него.

Знам колко трудно беше една година да обяснявам редица решения – коалицията с АБВ, дори с ГЕРБ, поредицата от гласувания, с които ГЕРБ минаваше с партията на г-н Местан като бързия влак през парламента, хванати за ръчичка. Направихме това, за да елиминираме тези, които срутиха КТБ и да реформира съдебната система, за да няма рискът личности като Делян Пеевски да бъдат избирани да охраняват националната ни сигурност и банки като КТБ да потънат под безучастния поглед на редица институции – БНБ, КФН и т.н., подчерта Радан Кънев. С тази голяма цел той обясни „историческия компромис” от юли тази година.

На въпрос сам ли е с бунта си, Радан Кънев кратко отговори, че позицията на ДСБ обществото ще я разбере утре вечер. Очаквам Петър Москов да се оттегли от управлението, но една от силите на десницата е, че не взема сама решенията си. Предстои да разберем дали Реформаторският блок представлява няколко парчета, които воюват помежду си. Няма да е за първи път само ДСБ да се оттегли, призна Кънев. За много хора Реформаторският блок беше и надежда, и успехи, но и голямо разочарование. Ние обещахме радикална съдебна реформа и край на партийните назначения. В първото нещо министър Христо Иванов не получи необходимата подкрепа и вътре в Реформаторския блок. Във второто нещо – шуробаджанащината, бяхме само малко по-добри от хората, които сме критикували толкова години. Не може да кажа, че всички сме на власт, а сега само аз съм чист, с горчивина каза Кънев.

Съдиите излязоха пред Съдебната палата в тоги и поискаха истинска реформа

Тържествено, сякаш ще решават съдебно дело, съдиите на България излязоха пред събрали се граждани при Съдебната палата в София. Самата ...

Хората, които виждам като противници в българската политика, която е дълбоко корумпирана, са хората, които спретнаха на ГЕРБ Костинброд и които им се заканваха да ги унищожат физически, избирайки Делян Пеевски за председател на ДАНС. Другите може да са конкуренти, опоненти, но като говорим за политическа битка, това е битката, подчерта Кънев. Не живея в един свят с г-н Цветанов и отказвам да сложа розовите очила, добави той. И коментира питане на Цветанов – да, добри стъпки бяха редица промени в Конституцията, но наистина добра стъпка беше да има прокурор по румънски модел, който да се бори с корупцията, заяви Кънев.

Смелостта е най-голямата липса в българската политика – тя е индивидуално качество, подчерта Кънев. Човек или си седи на подписа, или си намира оправдание да не го прави, репликира знаково лидерът на ДСБ. Нямам доверие, че ще видя реформаторски политики в съдебната реформа, след това, което се случи, завърши Кънев.

Позицията на ГЕРБ

Смятам, че това, което каза г-н Кънев, се разминава с действията – той действа лично. Как тогава десните партии действат винаги колективно, а той оттегля подкрепа лично, попита бившият вицепремиер и председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Не възприемам тезата „Аз предлагам реформата и ако не мине – край”.

43-тият парламент постигна един много ясен политически консенсус за провеждане на съдебна реформа. Това беше лайтмотивът на изказването на Цветанов. Той изтъкна като пример за разбирателство изборът на Теодора Точкова за главен съдебен инспектор.

Зам.-председателят на СДС: Когато си в опозиция, не променяш нищо

Реформаторският блок отдавна е за свикване на Велико народно събрание (ВНС) – за да се изличат текстовете, които спъват работата ...

Цветанов обясни и, че в началото на обсъждането на съдебната реформа въобще не било мислимо да няма тайно гласуване във ВСС, парламентарните квоти на съдиите и прокурорите да се избират с квалифицирано парламентарно мнозинство от 2/3. Съобразяваме се с всяко разумно предложение, посочи политикът, отговаряйки на въпрос дали политиците слушат Сотир Цацаров. Кой е лошият – главният прокурор или председателят на ВКС, след като и двамата са избрани от Народното събрание, попита Цветанов. И главният съдебен инспектор беше предложен от съдиите – това означава ли, че сме зависими от тях, продължи с въпросите Цветанов. Всички бяхме добри, като приехме Стратегията за съдебната реформа. Дадохме 45 млн. лева повече в бюджета за съдебната система за догодина, подчерта Цветанов.

Ще успеем да задържим управлението, защото протягаме ръка на всяка партия, която е подкрепа на държавата. Днес дойде премиерът на Бавария, което показва доверие към премиера Борисов, посочи Цветанов.

С какво да ме стреснат делата срещу мен? В една правова държава знам, че има справедливост и няма как да бъде осъден невинен човек. Сега не завися от прокуратурата дали ще ми се повдигне обвинение или не, уточни Цветанов. Най-много съм разговарял в последната година за съдебната реформа с Христо Иванов, добави той, казвайки, че е питал бившият правосъден министър по всеки един текст дали е формиран според виждането му. Цветанов изтъкна и, че „при всяко едно значимо гласуване” от групата на Реформаторите в парламента имало по 5-6 души, а от ГЕРБ – по 75-80. Казах и на министър Москов като гласувахме здравната реформа – да не би да те бламират, онагледи примера си Цветанов.

Конкретно за „Яневагейт” бившият вицепремиер определи случая, че се трупа или политически дивидент, или се иска свалянето на „стабилното правителство на Бойко Борисов”. Последваха куп числа за бюджета и колко е по-добро положението. Казах, че в малка България всеки има роднина или познат, но важното е да се спазен законът. Когато той е спазен, какъв е проблемът, попита Цветанов, визирайки поръчката с луксозните джипове Toyota за четири от горските стопанства у нас.

За финал остана директното противопоставяне между Радан Кънев като символ на дясното и Чавдар Георгиев като изразител на БСП и "лявото". Само когато имаш закон и законност, тогава може да създадеш богатство, каза Кънев, докато Георгиев твърдеше обратното, неглижирайки изцяло съдебната реформа - според него първо била икономиката и богатството, после идвала справедливостта.

Трети ден на протест - с разяснения на съдиите какво означава реформата

18:30 часа, трети ден на протест заради провалената съдебна реформа. Днес протестът има различен привкус, защото освен традиционното съ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика