Ренета Инджова: Съзнателно се внушава ксенофобия

8102
Ренета Инджова: Съзнателно се внушава ксенофобия
Снимка: БГНЕС

"Така го искаме - да сме бедни и нещастни. Нашето общество непрекъснато се занимава с неща, които са вън от възможностите му спрямо капацитета му, а за ежедневните неща - там няма солидарност." Това заяви пред bTV първата жена министър-председател на България Ренета Инджова, чиято майка е арменски бежанец, коментирайки репортаж за семейство, пострадало от наводнение.

У нас сега е тръгнала една кампания за управление на страха на хората. Всички институции това правят - всяват страх и този страх прави така, че да загубим и малкото, което имаме, смята Инджова.

Ренета Инджова: Не мога да се пенсионирам

"Истина е, че ме уволниха и отново съм без работа. Най-лошото е, че 10 години стаж в чужбина не ми се признават у нас и затова сега не ...

Ние непрекъснато имаме страхове, цяло лято се занимавахме с Гърция и оплаквахме трагедията там. Сега се притесняваме за Европа, която има да приеме едни 500 хил. души, дори да са милион, в сравнение с 500 млн. население на Европа, това означава, че населението ще се увеличи с 1%, заяви още Инджова относно бежанската вълна. Прикриваше се проблемът с ромите, ако не се прикриваше той засега щеше да бъде решен. Същото ще се случи и с бежанците, каза Инджова.

Български комплекс е да няма никой в нашата територия, да няма какво да се работи, да няма проблеми, Църквата също иска да няма много хора, за да няма социална роля и социални ангажименти, българите също не искаме да сме тук, потенциалът ни е навън. А ако децата ни поискат да се върнат? Тук става въпрос за съзнателно внушаване на ксенофобия, категорична бе тя.

В една война всички са виновни. Щом Европа от 4 години знае, че има война близо до територията ѝ, какво беше направено, къде са плановете, вариантите за едикакво си развитие на този световен конфликт? Европа е бюрократизирана до степен, в която не желае нищо ново да се получи, твърди Инджова.

Според Ренета Инджова кризата с бежанците може да бъде конституирана по два начина: Единият е да се получи допълнителен ресурс от жива нова работна сила и вторият - да намери пазари при нас. Едното се случва, ето я работната сила. Една Америка прави от тази работна сила един фактор за растеж, посочи пример Инджова.

На въпрос дали бежанците не застрашават генофонда на Европа, бившият министър-председател отговори: "Ако църквите на Европа са такива като нашето православие ще се подмени генофонда. То не е проблем на тези, които идват, то е на резидентите."

Инджова: България има нужда от управители, а не от консуматори на властта

"Ще си позволя да цитирам проф. Стив Ханке, който каза, че на страната е нужен пожарникар, защото в театъра е влязъл човек без билет, и...

Според нея "ако погледнем чисто териториално място има – нали страната е обезлюдена, но България не е готова да извърши никаква социализация. Тя не го направи нито с циганите, нито с бедстващите. Няма ги институциите. Няма ги и съседите. Всеки остана да се спасява сам, затова не желаем нови социални проекти."

Цялата работа е, че съвременния свят се управлява трудно. Преди имаше ценности. Сега изповядваме краха на една либерална философия. Тези, които се борят с тероризма, трябва да работят. Става въпрос за общество, което не може със страхове да разреши проблемите си, допълни Ренета Инджова.

На въпрос защо страната ни е в това положение, Инджова заяви: "Защото от 130 и повече години не създаваме институции. Ако ги имаше институциите на реда, законността, правата, свободата, всеки тук щеше да е един актив да се премине през страната, дори като турист."

Каквото и да стане, аз съм първата жена министър-председател на България. Едно малцинство, когато има силата, смелостта, основанията да покава добродетели може да бъде добре. Пък и вие като ви гледам добре стоите, обърна се към водещия от арменски произход Антон Хекимян.

"Нещата се извоюват", категорична бе първата жена министър-председател на България.

Сергей Цветарски е новият председател на НСИ

Досегашният заместник-председател на Националния статистически институт Сергей Цветарски ще бъде новият председател на институцията. То...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика