Шаламанов: Армията ни е пред катастрофа заради старата руска техника

15200
Шаламанов: Армията ни е пред катастрофа заради старата руска техника
Снимка: БГНЕС

„Катастрофални последици” очакват българските въоръжени сили, ако не се отърват скоро от зависимостта си от старата руска техника и поддръжката й, каза в интервю за BBC разделящият се с поста си на министър на отбраната в служебното правителство на България Велизар Шаламанов. Той посочи, че зависимостта от остарялата съветска техника, за която са нужни резервни части и поддръжка в Русия, е резултат от лошото управление на българските въоръжени сили през последните 10-15 години.

По думите му, като резултат в настоящата конфронтация на НАТО с Русия заради ролята й в конфликта в Украйна, България е трябвало да зависи от своите съседки – Гърция и Румъния – за охраната за своите черноморски граници.

Жириновски: Плевнелиев е негодник, трябва да пълзи в краката на Русия!

Лидерът на Либерално-демократическата партия на Русия Владимир Жириновски нападна българският президент Росен Плевнелиев заради интервю...

„Особено критичната е сферата на въздушната отбрана. Защото всички радари, всички ракетни комплекси земя-въздух и всички изтребители са произведени в Съветския съюз”, каза той и добави: „А поддръжката, особено за изтребителите, зависи от ремонта на двигателите и друго оборудване в Русия”.

В същото време Шаламанов добави, че ситуацията със сухопътните войски на България „не е толкова драматична”, тъй като военната й индустрия до голяма степен може да обслужва съветското оборудване, като танковете Т-72.

Думите му идват на фона на словесната война между Русия и България заради руската намеса в Украйна и руския натиск за ускоряване на работата по газопровода „Южен поток”, който ще преминава по територията на България. Като членка на ЕС и НАТО със силни връзки с Русия, България балансира между Изтока и Запада. Българските власти замразиха работата по проекта за руския газопровод през август под натиска на САЩ и ЕС. Според Русия обаче работата на българска територия продължава, коментира BBC.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика